Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A törpehörcsög tartása, etetése


Terráriumban, vagy ketrecben is tarthatjuk hörcsögünket. A ketrec előnyösebb, mert szellőzik, és a rácsaiba kapaszkodva is tudnak mászkálni a hörik. A mérete két állat esetén legalább 35-40 cm legyen, de figyeljünk arra, hogy milyen méretű tárgyakat, kisház, mászóka, mókuskerék stb. helyezünk el benne.

törpehörcsög    törpehörcsög    törpehörcsög

Szobahőmérsékleten 20-25 C°-on érzik jól magukat. Ügyeljünk arra is, hogy a hőmérséklet télen se menjen 15 C fok alá. Ne tegyük a ketrecet huzatos helyre. Elhelyezésénél arra is figyeljünk, hogy közvetlenül tűző napfény ne érje, pl.: ablak előtt, mert nyáron a hőmérséklet annyira felmehet, hogy elpusztulnak az állatok. Elhelyezésénél az is szempont, hogy alapvetően éjszakai állat, ezért nem előnyös abban a szobában tartani, amelyikben alszunk.

Alomként faforgácsot használhatunk. Jó minőségű a tömörített, préselt kiszerelésben kapható forgács. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Szénát, és papírt is rakhatunk be neki, mert szétrágja, és kibéleli vele a kisházát. Papír zsebkendőt NE rakjunk be, illetve olyan puha papírt, ami beleragadhat a pofazacskójába.

A terrárium berendezései:
Mindenképpen tegyünk be egy házikót, ahova bevackolhatja magát hörcsögünk. Készíthetünk mászókát, de a magasságára figyeljünk, hogy a terráriumból ne tudjon kimászni kedvencünk. Alagutat is építhetünk, mert mindenhova szeret bebújni, de erre a célra egy vécépapír guriga is megteszi. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. A rendszeres edzés érdekében egy kondigép is kell, azaz egy mókuskerék, melyben a napi mozgásigényét levezeti. Kerüljük a zárt, ketrecen kívül használható gömböt, mert a hörcsög kis tömege miatt akár el is pusztulhat, ha sokáig benne hagyjuk. Ez a háromszor nagyobb testű aranyhörcsögnek ideális. A berendezéseknél kerüljük a hegyes éles tárgyakat, melyek sérülést okozhatnak hörcsögünknek.

Takarítása könnyű feladat, mert a hörcsög nagyon tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot, és oda végzi dolgát. A teljes forgácsalmot elég hetente lecserélni, míg a nedves forgácsot a höri által kiválasztott sarokban akár naponta frissíthetjük, illetve a romlandó ételmaradékot, gyümölcsöt, zöldséget szintén naponta cseréljük. Így nem lesz hörcsögszag a lakásban.
A törpehörcsög szőre külön ápolást nem igényel.

törpehörcsög
Rendszeresen tisztálkodik, nyelvével megnedvesített mellső lábaival mossa a fejét, és bundáját.

törpehörcsög
A kondigép fontos berendezés a mozgásigény levezetésére, az elhízás ellen.

törpehörcsög
A kishörik már háromhetes korukban felfedezik a vécépapír guriga előnyeit.

Csak két különböző nemű hörcsögöt lehet együtt tartani.
Két egynemű felnőtt höri békésen nem fér meg egy terráriumban, a területükért verekedni fognak, és ha addig szelídek voltak, akkor vadakká válhatnak, az egymás ellen irányuló agresszív magatartásuk miatt.
Kifejlett állatoknál előfordulhat, hogy különböző nemű két idegen höri sem fog párt alkotni.

A kiskorukban összeszokott párt ne válasszuk szét több napra, mert ha ismét összerakjuk őket, lehet, hogy nem ismerik fel egymást, és harcolni fognak a területükért.

A nemek megállapítása nem könnyű, főleg, ha még kicsik a hörik.
A hím és nőstény között látható a különbség a nemi szerv, és a végbélnyílás közötti távolságban van, amely két szerv a nősténynél közelebb, a hímnél távolabb van egymástól. A nőstények nemi szervének környéke majdnem szőrtelen, míg a hímeknek szőrösebb. A kifejlett hímeknél jól lehet látni a kiálló heréket.

Ehhez a vizsgálathoz el kell fogni a hörit, ami ellen küzdeni fog. Ilyenkor vigyázzunk, hogy ne okozzunk neki sérülést a túl erős szorításunkkal, nehogy összeroppantsuk.Táplálása
Ideális táplálék a kisállat kereskedésekben kapható hörcsögöknek készített magkeverék. Azt a kiszerelést válasszuk, amely vitaminokat is tartalmaz. Fogkoptató kőből is a vitaminnal dúsított változatot vegyük meg. A kalcium pótlására megfelel a díszmadarak részére készített halcsont. Így a hiánybetegségek megelőzhetők.
Ivóvízre nincs szüksége, de helyette mindig legyen friss zöldség, gyümölcs a folyadék pótlására, amit naponta cseréljünk frissre.
Szinte minden olyan zöldséget és gyümölcsöt adhatunk neki, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát, hagymát, illetve olyat, amit mi sem ennénk szívesen.
Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik.

törpehörcsög     törpehörcsög


törpehörcsög
Tiszta kézzel nyúljunk hozzá, mert ha élelmiszer szagot, ízt érez ujjunkba harap.

Hörifotó
A számára kedvenc ételért megküzd, és nagy erővel próbálja elvenni kezünkből.

hamster   hamster   hamster   hamster

hamster     hamster     hamster
Egy kis csemegét is adhatunk, pl.: dió, mogyoró, szárított banán, sajt, csoki, keksz, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás miatt.

phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Egyik legfinomabb étel számára a csemegekukorica, persze nyersen főzés nélkül. A napraforgóból vágott szeletet több napig is bent hagyhatjuk a terráriumban, így mindig tud belőle szemezgetni.


A terráriumba rakott táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörcsögök számát és az eleve kicsi méretét. A zöldséget, gyümölcsöt ne hagyjuk megromlani, mindig időben vegyük ki a maradékot, és cseréljük frissre, mert megbetegszik tőle hörcsögünk.
NE adjunk nekik sós, pörkölt magvakat, csak természetes állagú magvakkal etessük!

Hosszantartó kánikulában,
mikor, a szoba hőmérséklete, melyben tartjuk kedvenceinket 30 C° körüli, illetve magasabb, különösen nagy figyelmet fordítsunk, arra, hogy mindig friss gyümölcs, zöldség legyen a folyadék pótlására. A táplálékot nem kell apróra vágni, szeletelni, hiszen a hörik rágcsálók, egy darabban adhatjuk oda nekik az uborka, sárgarépa, vagy a paprika darabot.
A gyümölcsöt, zöldséget este, és reggel cseréljük frissre, ne hagyjuk bent, nehogy rothadásnak induljon.
A táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörik számát, és eleve pici méretét, és a nősténynek több folyadékra van szüksége, ha kicsinyeit szoptatja.


phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Próbálkozhatunk, az itatással, de miután megkóstolta, és tovább állt, akkor ne erőltessük, maradjunk a friss lédús zöldség-gyümölcsnél. A rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehöriknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra.


phodopus sungorus     phodopus sungorus
A höri az alváshoz nyugodt helyet keres magának. A kisház ezért fontos, mert oda bevackolhatja magát. A nyári meleg őket is megviseli. Az első meleg napokban, a fejét a kisház ablakán kidugva aludt. A kánikulában, a terrárium sarkába a forgácsot is félre tolta, és a műanyagot használta fekhelynek.
Amint elviselhetővé vált számára a hőmérséklet, ismét a kisház lett otthona.


törpehörcsög
A kisházat leemelve láthatjuk a gondosan elrendezett forgácsot, a szétszedett vécépapír-gurigából, és a szénából megépített vackát.


törpehörcsög
Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk a hörivel. Mozgékony természete bajba sodorhatná egy asztalról, vagy székről leesve.


törpehörcsög     törpehörcsög
A terráriumon kívül a nagy és szokatlan térben , és a fedezék nélküli helyeken, csak kúszva járkál. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlanul maradhat, azaz lefagy, mint a Windows, aztán Reset, és megy tovább. Ilyen esetben, ne háborgassuk, el fog indulni magától is.


A hörcsög vásárlása előtt,
járjuk végig az ismert kisállat kereskedéseket, és nézzük meg a választékot.
Első lépésként tegyük be kezünket a terráriumba (persze, csak ha lehet) és figyeljük meg az állatok viselkedését. Ha nem menekülnek el, hanem odajönnek a kezünkhöz, akkor szelíd állatokra találtunk. Amennyiben két lábra áll, és kerregő hangot ad, ha közelebb nyúlunk harapni is fog. Az ilyen hörcsögöt ne vegyünk meg, mert már nem lesz szelíd. Miután ellenőriztük viselkedésüket, figyeljük meg mozgásukat, szőrüket, és hogy nincs-e rajtuk sebhely.
Ha minden feltételnek megfelel a hörcsög, akkor vásároljuk meg.

A szakirodalom szerint az egészséges állatok 3 évig élnek, de nem tudhatjuk, hogy milyen alomból származnak, ezért készüljünk fel, hogy másfél-két év után elpusztulhat a kedvencünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csongor béke út 68

(hadar réka, 2013.03.06 13:31)

nekem is van 2 aranyhörcsögöm.mazsola és tád.sose akarnak vizet inni.mindig kiburitják.ha valakinek kellen-e hörcsög hivjon fel:0993813631

K.mate2000@citromail.hu

(Mate2000, 2013.02.20 19:18)

SOS! van egy dzsungáriai törpehörcsögöm akinek valami baja van, elég súlyosnak látszik. nem eszik, nem iszik és egész nap csak alszik, ha fennvan akkor megy egy kört, de dülöngélve jár és útközben gyakran bealszik.
Aki tud segíteni lécci minnél hamarabb üzenjen nagyon megköszönném

Re: K.mate2000@citromail.hu

(katika, 2013.03.03 16:02)

És egyensúlyzavara,aluszékonysága, és a szemei össze vannak ragadva?
Mert akkor valószínű, hogy kötőhártya-gyulladása lehet
Borogasd a szemét kamillateával hátha jobb lesz

Jászberény

(katika, 2013.03.03 15:51)

Sziasztok! Nagyon jó tanácsok de az enyémek nagyon lusták és mind a kettő egy nemű de mégsem verekednek.Nagyon lusták és hát jó húsban vannak, mit tegyek? Van nekik hörcsög kerék 2-is meg alagút, lipityóka... mégsem fogynak! Mi a teendőm?

Re: Jászberény

(katika, 2013.03.03 15:58)

Juj, képzeljétek el unokatesóméknak van 2 dzsungáriai hörijük és különböző neműek, lett 8 kicsike is de a fiú begajdult egész nap csak ugrál fel alá meg nyalta az üveget. Kiugrott az akváriumból és elszökött. De a lényeg, hogy a kicsik már nagyon aranyosak az első héten még csak kis csupaszak voltak a második héten már szőrösek a harmadik héten meg teljesen olyanok mint a szülei csak kisebbek nagyon nagyon édesek és van köztük egy teljesen szürke az a legédesebb sajnos már jövőhéten el kell adniuk mert ivarérettek is lehetnek már, szerintem.... és az anyuka lesz megtartva meg a kis szürke. Csak ennyit akartam elmondani nektek köszi, hogy megnézitek

muhhhhhha

(egyHörcsÖgtarTó, 2013.01.19 10:31)

Szerintem szuperjó a gömb, am. nekem a hörcsögöm annyira cukki,
de még csak 9hetes
joazoldal!

valahol

(Valakii, 2013.01.16 15:39)

nekem is kéne egy hori ha van ird meg komenntbe koszi!!

Hanncuci@gmail.com

(Simi, 2013.01.16 15:30)

Ezek nagyon jó micsodák Xd :)

Help...

(Zsófiii, 2012.03.31 12:39)

Sziasztok!:)
Most szeretnék hörit venni és akinek van az meg tudná mondani, hogy kb mennyibe kerül meg,hogy egyedül nem lenne magányos?:)

Köszi

Re: Help...

(beeeeeeeeeee, 2012.04.13 15:52)

zsófi nekem van hörcsögöm és kb 1000 ft

Re: Re: Help...

(nevem titok, 2012.11.18 08:30)

nekem is van hörcsögöm és még kicsi és nem tudom hogy miért harap!

Re: Help...

(baloghevelin, 2012.05.30 17:53)

az én hörim is egyedül van és nem magányos. ha érdekel az ára :miskolci plázában 1200 ha jol tudom.én játékokatrakok be neki így nem unatkozik ja és tisztarongyot abba elbújik.

Re: Help...

(xy, 2012.11.27 19:30)

Az én hörcsögöm 800 Ft volt Zsófi :D

Kérdés

(Noname, 2012.11.05 16:31)

Szia! Azt szeretném kérdezni hogy miért nem jó nekik a futógömb? Az én hörimnek van ami kizárólag törpehörcsögöknek való és imád benne szaladgálni mert felfedezheti a lakást és nekem se kell féltenem. Mikor berakom a ketrecébe belemászik és addig ott ül amíg kinem engedem szaladgálni!

Re: Kérdés

(veronika, 2012.11.13 18:32)

NEKEM IS VAN A HORIMNEK SZERINTEM NEM BAJ AZ AZ ENYéMEK IS SZIVESEN FUTKáROZNAK BENNE éS NEM KELL FELETUK áLNI MIKOR KI VANAK ENGEDVE SZERINTEM A Z NEM KáROS DE éN IS KIVáNCSI VAGYOK Rá

horik

(veronika, 2012.11.13 18:29)

szia nekem is vanak horieim4 az egyik ojan harapos mit tegyek nem tudom a kezem be meg fpgni mert anyira harap elore is koszike léci írjatok

valami

(naszti999, 2012.09.20 17:21)

NAGYON TETSZIK EZ AZ OLDAL SEGITETT , HOGY TUGYAM , HOGY MEDDIG KELL FUTTATNI MEG MÉG SOK MINDENBEN :))))) :DDDDDD

lánycsók

(csíki, 2012.09.04 18:36)

bocsi mit kell adni enni a hörinek mert nekem csak most lesz???

fkf,xdfl

(Kolli, 2012.08.31 16:49)

Mi mindig adunk zsepit, rétegeire szedve csikokra tépve. semmi nem ragad bele a pofizacskójába

Egy kérdés!

(Rebeka, 2012.05.16 15:51)

1 kérdésem lenne...A hörcsögöknek szabad adni füvet?


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »