Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A törpehörcsög tartása, etetése


Terráriumban, vagy ketrecben is tarthatjuk hörcsögünket. A ketrec előnyösebb, mert szellőzik, és a rácsaiba kapaszkodva is tudnak mászkálni a hörik. A mérete két állat esetén legalább 35-40 cm legyen, de figyeljünk arra, hogy milyen méretű tárgyakat, kisház, mászóka, mókuskerék stb. helyezünk el benne.

törpehörcsög    törpehörcsög    törpehörcsög

Szobahőmérsékleten 20-25 C°-on érzik jól magukat. Ügyeljünk arra is, hogy a hőmérséklet télen se menjen 15 C fok alá. Ne tegyük a ketrecet huzatos helyre. Elhelyezésénél arra is figyeljünk, hogy közvetlenül tűző napfény ne érje, pl.: ablak előtt, mert nyáron a hőmérséklet annyira felmehet, hogy elpusztulnak az állatok. Elhelyezésénél az is szempont, hogy alapvetően éjszakai állat, ezért nem előnyös abban a szobában tartani, amelyikben alszunk.

Alomként faforgácsot használhatunk. Jó minőségű a tömörített, préselt kiszerelésben kapható forgács. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Szénát, és papírt is rakhatunk be neki, mert szétrágja, és kibéleli vele a kisházát. Papír zsebkendőt NE rakjunk be, illetve olyan puha papírt, ami beleragadhat a pofazacskójába.

A terrárium berendezései:
Mindenképpen tegyünk be egy házikót, ahova bevackolhatja magát hörcsögünk. Készíthetünk mászókát, de a magasságára figyeljünk, hogy a terráriumból ne tudjon kimászni kedvencünk. Alagutat is építhetünk, mert mindenhova szeret bebújni, de erre a célra egy vécépapír guriga is megteszi. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. A rendszeres edzés érdekében egy kondigép is kell, azaz egy mókuskerék, melyben a napi mozgásigényét levezeti. Kerüljük a zárt, ketrecen kívül használható gömböt, mert a hörcsög kis tömege miatt akár el is pusztulhat, ha sokáig benne hagyjuk. Ez a háromszor nagyobb testű aranyhörcsögnek ideális. A berendezéseknél kerüljük a hegyes éles tárgyakat, melyek sérülést okozhatnak hörcsögünknek.

Takarítása könnyű feladat, mert a hörcsög nagyon tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot, és oda végzi dolgát. A teljes forgácsalmot elég hetente lecserélni, míg a nedves forgácsot a höri által kiválasztott sarokban akár naponta frissíthetjük, illetve a romlandó ételmaradékot, gyümölcsöt, zöldséget szintén naponta cseréljük. Így nem lesz hörcsögszag a lakásban.
A törpehörcsög szőre külön ápolást nem igényel.

törpehörcsög
Rendszeresen tisztálkodik, nyelvével megnedvesített mellső lábaival mossa a fejét, és bundáját.

törpehörcsög
A kondigép fontos berendezés a mozgásigény levezetésére, az elhízás ellen.

törpehörcsög
A kishörik már háromhetes korukban felfedezik a vécépapír guriga előnyeit.

Csak két különböző nemű hörcsögöt lehet együtt tartani.
Két egynemű felnőtt höri békésen nem fér meg egy terráriumban, a területükért verekedni fognak, és ha addig szelídek voltak, akkor vadakká válhatnak, az egymás ellen irányuló agresszív magatartásuk miatt.
Kifejlett állatoknál előfordulhat, hogy különböző nemű két idegen höri sem fog párt alkotni.

A kiskorukban összeszokott párt ne válasszuk szét több napra, mert ha ismét összerakjuk őket, lehet, hogy nem ismerik fel egymást, és harcolni fognak a területükért.

A nemek megállapítása nem könnyű, főleg, ha még kicsik a hörik.
A hím és nőstény között látható a különbség a nemi szerv, és a végbélnyílás közötti távolságban van, amely két szerv a nősténynél közelebb, a hímnél távolabb van egymástól. A nőstények nemi szervének környéke majdnem szőrtelen, míg a hímeknek szőrösebb. A kifejlett hímeknél jól lehet látni a kiálló heréket.

Ehhez a vizsgálathoz el kell fogni a hörit, ami ellen küzdeni fog. Ilyenkor vigyázzunk, hogy ne okozzunk neki sérülést a túl erős szorításunkkal, nehogy összeroppantsuk.Táplálása
Ideális táplálék a kisállat kereskedésekben kapható hörcsögöknek készített magkeverék. Azt a kiszerelést válasszuk, amely vitaminokat is tartalmaz. Fogkoptató kőből is a vitaminnal dúsított változatot vegyük meg. A kalcium pótlására megfelel a díszmadarak részére készített halcsont. Így a hiánybetegségek megelőzhetők.
Ivóvízre nincs szüksége, de helyette mindig legyen friss zöldség, gyümölcs a folyadék pótlására, amit naponta cseréljünk frissre.
Szinte minden olyan zöldséget és gyümölcsöt adhatunk neki, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát, hagymát, illetve olyat, amit mi sem ennénk szívesen.
Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik.

törpehörcsög     törpehörcsög


törpehörcsög
Tiszta kézzel nyúljunk hozzá, mert ha élelmiszer szagot, ízt érez ujjunkba harap.

Hörifotó
A számára kedvenc ételért megküzd, és nagy erővel próbálja elvenni kezünkből.

hamster   hamster   hamster   hamster

hamster     hamster     hamster
Egy kis csemegét is adhatunk, pl.: dió, mogyoró, szárított banán, sajt, csoki, keksz, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás miatt.

phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Egyik legfinomabb étel számára a csemegekukorica, persze nyersen főzés nélkül. A napraforgóból vágott szeletet több napig is bent hagyhatjuk a terráriumban, így mindig tud belőle szemezgetni.


A terráriumba rakott táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörcsögök számát és az eleve kicsi méretét. A zöldséget, gyümölcsöt ne hagyjuk megromlani, mindig időben vegyük ki a maradékot, és cseréljük frissre, mert megbetegszik tőle hörcsögünk.
NE adjunk nekik sós, pörkölt magvakat, csak természetes állagú magvakkal etessük!

Hosszantartó kánikulában,
mikor, a szoba hőmérséklete, melyben tartjuk kedvenceinket 30 C° körüli, illetve magasabb, különösen nagy figyelmet fordítsunk, arra, hogy mindig friss gyümölcs, zöldség legyen a folyadék pótlására. A táplálékot nem kell apróra vágni, szeletelni, hiszen a hörik rágcsálók, egy darabban adhatjuk oda nekik az uborka, sárgarépa, vagy a paprika darabot.
A gyümölcsöt, zöldséget este, és reggel cseréljük frissre, ne hagyjuk bent, nehogy rothadásnak induljon.
A táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörik számát, és eleve pici méretét, és a nősténynek több folyadékra van szüksége, ha kicsinyeit szoptatja.


phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Próbálkozhatunk, az itatással, de miután megkóstolta, és tovább állt, akkor ne erőltessük, maradjunk a friss lédús zöldség-gyümölcsnél. A rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehöriknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra.


phodopus sungorus     phodopus sungorus
A höri az alváshoz nyugodt helyet keres magának. A kisház ezért fontos, mert oda bevackolhatja magát. A nyári meleg őket is megviseli. Az első meleg napokban, a fejét a kisház ablakán kidugva aludt. A kánikulában, a terrárium sarkába a forgácsot is félre tolta, és a műanyagot használta fekhelynek.
Amint elviselhetővé vált számára a hőmérséklet, ismét a kisház lett otthona.


törpehörcsög
A kisházat leemelve láthatjuk a gondosan elrendezett forgácsot, a szétszedett vécépapír-gurigából, és a szénából megépített vackát.


törpehörcsög
Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk a hörivel. Mozgékony természete bajba sodorhatná egy asztalról, vagy székről leesve.


törpehörcsög     törpehörcsög
A terráriumon kívül a nagy és szokatlan térben , és a fedezék nélküli helyeken, csak kúszva járkál. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlanul maradhat, azaz lefagy, mint a Windows, aztán Reset, és megy tovább. Ilyen esetben, ne háborgassuk, el fog indulni magától is.


A hörcsög vásárlása előtt,
járjuk végig az ismert kisállat kereskedéseket, és nézzük meg a választékot.
Első lépésként tegyük be kezünket a terráriumba (persze, csak ha lehet) és figyeljük meg az állatok viselkedését. Ha nem menekülnek el, hanem odajönnek a kezünkhöz, akkor szelíd állatokra találtunk. Amennyiben két lábra áll, és kerregő hangot ad, ha közelebb nyúlunk harapni is fog. Az ilyen hörcsögöt ne vegyünk meg, mert már nem lesz szelíd. Miután ellenőriztük viselkedésüket, figyeljük meg mozgásukat, szőrüket, és hogy nincs-e rajtuk sebhely.
Ha minden feltételnek megfelel a hörcsög, akkor vásároljuk meg.

A szakirodalom szerint az egészséges állatok 3 évig élnek, de nem tudhatjuk, hogy milyen alomból származnak, ezért készüljünk fel, hogy másfél-két év után elpusztulhat a kedvencünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Egy kérdés!

(én, 2012.07.02 13:03)

Szabad de csak keveset fél maréknál ne többet !

2 kulombozo arany horcsog

(sanyika, 2012.05.13 11:42)

sziasztok!kaptam 1 horcsog testver part es ahoz kepest h testverek es 1ik fiu a masik lany mostansag fojton verekszenek,vagyis a lany veri meg a fiut.kb 6 hetesek es fojton veri meg a nyosteny a bakkot.mitol lehet ez es tarthatom egyutt akkor mert nem szeretnem elvalasztani es nem is akarom h megseruljon a bakk.tegyem nagyon terrariumba oket vagy mi mi lenne a megoldas mert a nyosteny nagyon szelid lett de a masik az nagyon bevadult.szelid volt de miota fojton kap a fejere a nyostenytol nagyon vad lett.legyszi valaszoljatok itt vagy a kicsi_sanyi@yahoo.com email cimre.eolre is koszonom rem tudtok valami jo megoldast

sd

(Nevetlen, 2011.11.26 12:40)

Helló nekem van egy hörcsögöm Szotyi és mikor berakom a kezem akkor mindig ráakar harapni mit tegyek ??

Re: sd

(boglurko99, 2012.05.03 17:19)

lehet h csak szaglassza , engedd meg neki es meglatod.ha csak harabdalja az termeszetes,de ha jol meg is harap,akk vagy nagyon vad v eteles a kezed.ird meg az eredmenyt!

:)

(Dominik, 2012.04.06 10:50)

Sziasztok!
Az én hörcsögöm teljesen megváltozott.
Többet eszik, Mostmár mindent megeszik amit berakok sokkal szelidebb mint volt.
Ez számomra nagyon nagy öröm.
Ja és még szeret is.
De ez töle természetes hisz mindent kap.
Mézzel (4%) leöntött zöldség rúd (2×) , táp, joghurtos vitamin, zöldség-gyümölcsös vitamin, fogkoptató, wc guriga, futkosó

Nem tudok kétfelé szakadni...

(Dominik, 2012.02.22 13:03)

Halló!
Nekem az a bajom hogy az én hörim az éjjeli szekrényemen van mellette az ablak és van egy macskám.Attól félek hogy nyáron elpusztulhat a melegbe az ablak mellett és a macsek miatt nem tudom hova rakni.
Légyszives írj vissza!

A hörcsögöm

(Egy lány, 2012.02.19 10:16)

Hali! Nekem olyan gondom van, hogy a szobám télen nagyon kihűl és a hörcsögöm is kihűl, mozdulatlan, sokszor megijeszt, viszont a fűtést le kell vennem mindenképp, mivel gázzal fűtünk. Remélem nem lesz semmi baja ettől.. HELP!!

krisszyce@freemail.hu

(Kriiisztiii, 2011.12.01 13:21)

Szia!
Én most szeretnék venni hörcsögöt és itt rengeteg jó tanácsot találtam és a képek is nagyon jók ! Csak annyit szeretnék még kérdezni hogy ha lekerítek egy kis részt a szobámban ( úgy hogy ne tudjon sehova bebújni ) akkor oda berakhatom naponta egy kicsit ugy hogy én is végig ott vagyok ???? Előre is köszi !

Re: krisszyce@freemail.hu

(Ádám11, 2011.12.10 08:50)

szia én is úgy szoktam szerintem lehet

Re: krisszyce@freemail.hu

(Moudog, 2012.01.25 10:16)

be hát xD

miskolc

(marta, 2012.01.21 21:43)

dzsungariai lany horcsogunk van 2 ev koruli.mindig csendes volt de mostanaban mindig csipog,még álmaban is.mi baja lehet? vagy semmi?koszonjuk ha kapunk valaszt

Re: miskolc

(Moudog, 2012.01.25 10:14)

Nekem is ez volt, nem akarlak elkeseríteni... ő hamarosan a végéhez jut... Nekem is 2 évesen kezdte és 2,5-nél meghalt :(

Hello

(kitty, 2012.01.06 10:33)

NEkem van ket horim de nem tudom hogy hanyszor tuzel a lany egy evben es az interneten nem talalom te tudod?
Nekem is torpe dzsungariaim vanak de a lany nem reg kojkezet anal akitol vetuk a bak szaglasza de alany visit es nem hagy!

hello

(kittycat555, 2012.01.06 10:28)

ECSER

(Ádám11, 2011.12.10 08:49)

Sziasztok nekem is van egy dzsungáriai törpehörcsögöm és nagyon szelíd.

szabad rizset adni

(kitty, 2011.11.26 11:46)

nekem van egy de nem tudom hogy rizset adhatoke?

ssssslf

(szandra0722, 2011.11.01 20:01)

A hörim verekedet a másikal és az egyiket elviszük de nem tudok választani köztük segítsetek

dani

(dani, 2011.11.01 13:15)

Hasznos ezért ajánlom.

csalakriszti@citromail.hu

(Krisztinaaaaa, 2011.10.17 16:57)

Szia! Nagyon jó az oldal az eddigi legjobb. Ahogy ezt leírtad a hörim jól érzi magát. A WC-papír guriga is nagyon jó ötlet volt. Ugyains folyton abban bujkál :) . Abba is pihengél, ugyanis a ház nem olyan jó ház. De remélem ez nem baj. Nah szóval köszönöm szépen a jó tanácsokat és a segítséget. Nagyon hálás vagyok. Szia!

szeretnék egy hörcsögöt,de nem engedik!:(

(kitti, 2011.10.08 08:11)

Nekem már volt legalább 25 db hörcsögöm.De mind meghalt már sajnos!És most újra kellenek nekem ezek az aranyos kis hörik!De nem engedik meg most mit csináljak?


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »