Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A törpehörcsög tartása, etetése


Terráriumban, vagy ketrecben is tarthatjuk hörcsögünket. A ketrec előnyösebb, mert szellőzik, és a rácsaiba kapaszkodva is tudnak mászkálni a hörik. A mérete két állat esetén legalább 35-40 cm legyen, de figyeljünk arra, hogy milyen méretű tárgyakat, kisház, mászóka, mókuskerék stb. helyezünk el benne.

törpehörcsög    törpehörcsög    törpehörcsög

Szobahőmérsékleten 20-25 C°-on érzik jól magukat. Ügyeljünk arra is, hogy a hőmérséklet télen se menjen 15 C fok alá. Ne tegyük a ketrecet huzatos helyre. Elhelyezésénél arra is figyeljünk, hogy közvetlenül tűző napfény ne érje, pl.: ablak előtt, mert nyáron a hőmérséklet annyira felmehet, hogy elpusztulnak az állatok. Elhelyezésénél az is szempont, hogy alapvetően éjszakai állat, ezért nem előnyös abban a szobában tartani, amelyikben alszunk.

Alomként faforgácsot használhatunk. Jó minőségű a tömörített, préselt kiszerelésben kapható forgács. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Szénát, és papírt is rakhatunk be neki, mert szétrágja, és kibéleli vele a kisházát. Papír zsebkendőt NE rakjunk be, illetve olyan puha papírt, ami beleragadhat a pofazacskójába.

A terrárium berendezései:
Mindenképpen tegyünk be egy házikót, ahova bevackolhatja magát hörcsögünk. Készíthetünk mászókát, de a magasságára figyeljünk, hogy a terráriumból ne tudjon kimászni kedvencünk. Alagutat is építhetünk, mert mindenhova szeret bebújni, de erre a célra egy vécépapír guriga is megteszi. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. A rendszeres edzés érdekében egy kondigép is kell, azaz egy mókuskerék, melyben a napi mozgásigényét levezeti. Kerüljük a zárt, ketrecen kívül használható gömböt, mert a hörcsög kis tömege miatt akár el is pusztulhat, ha sokáig benne hagyjuk. Ez a háromszor nagyobb testű aranyhörcsögnek ideális. A berendezéseknél kerüljük a hegyes éles tárgyakat, melyek sérülést okozhatnak hörcsögünknek.

Takarítása könnyű feladat, mert a hörcsög nagyon tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot, és oda végzi dolgát. A teljes forgácsalmot elég hetente lecserélni, míg a nedves forgácsot a höri által kiválasztott sarokban akár naponta frissíthetjük, illetve a romlandó ételmaradékot, gyümölcsöt, zöldséget szintén naponta cseréljük. Így nem lesz hörcsögszag a lakásban.
A törpehörcsög szőre külön ápolást nem igényel.

törpehörcsög
Rendszeresen tisztálkodik, nyelvével megnedvesített mellső lábaival mossa a fejét, és bundáját.

törpehörcsög
A kondigép fontos berendezés a mozgásigény levezetésére, az elhízás ellen.

törpehörcsög
A kishörik már háromhetes korukban felfedezik a vécépapír guriga előnyeit.

Csak két különböző nemű hörcsögöt lehet együtt tartani.
Két egynemű felnőtt höri békésen nem fér meg egy terráriumban, a területükért verekedni fognak, és ha addig szelídek voltak, akkor vadakká válhatnak, az egymás ellen irányuló agresszív magatartásuk miatt.
Kifejlett állatoknál előfordulhat, hogy különböző nemű két idegen höri sem fog párt alkotni.

A kiskorukban összeszokott párt ne válasszuk szét több napra, mert ha ismét összerakjuk őket, lehet, hogy nem ismerik fel egymást, és harcolni fognak a területükért.

A nemek megállapítása nem könnyű, főleg, ha még kicsik a hörik.
A hím és nőstény között látható a különbség a nemi szerv, és a végbélnyílás közötti távolságban van, amely két szerv a nősténynél közelebb, a hímnél távolabb van egymástól. A nőstények nemi szervének környéke majdnem szőrtelen, míg a hímeknek szőrösebb. A kifejlett hímeknél jól lehet látni a kiálló heréket.

Ehhez a vizsgálathoz el kell fogni a hörit, ami ellen küzdeni fog. Ilyenkor vigyázzunk, hogy ne okozzunk neki sérülést a túl erős szorításunkkal, nehogy összeroppantsuk.Táplálása
Ideális táplálék a kisállat kereskedésekben kapható hörcsögöknek készített magkeverék. Azt a kiszerelést válasszuk, amely vitaminokat is tartalmaz. Fogkoptató kőből is a vitaminnal dúsított változatot vegyük meg. A kalcium pótlására megfelel a díszmadarak részére készített halcsont. Így a hiánybetegségek megelőzhetők.
Ivóvízre nincs szüksége, de helyette mindig legyen friss zöldség, gyümölcs a folyadék pótlására, amit naponta cseréljünk frissre.
Szinte minden olyan zöldséget és gyümölcsöt adhatunk neki, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát, hagymát, illetve olyat, amit mi sem ennénk szívesen.
Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik.

törpehörcsög     törpehörcsög


törpehörcsög
Tiszta kézzel nyúljunk hozzá, mert ha élelmiszer szagot, ízt érez ujjunkba harap.

Hörifotó
A számára kedvenc ételért megküzd, és nagy erővel próbálja elvenni kezünkből.

hamster   hamster   hamster   hamster

hamster     hamster     hamster
Egy kis csemegét is adhatunk, pl.: dió, mogyoró, szárított banán, sajt, csoki, keksz, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás miatt.

phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Egyik legfinomabb étel számára a csemegekukorica, persze nyersen főzés nélkül. A napraforgóból vágott szeletet több napig is bent hagyhatjuk a terráriumban, így mindig tud belőle szemezgetni.


A terráriumba rakott táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörcsögök számát és az eleve kicsi méretét. A zöldséget, gyümölcsöt ne hagyjuk megromlani, mindig időben vegyük ki a maradékot, és cseréljük frissre, mert megbetegszik tőle hörcsögünk.
NE adjunk nekik sós, pörkölt magvakat, csak természetes állagú magvakkal etessük!

Hosszantartó kánikulában,
mikor, a szoba hőmérséklete, melyben tartjuk kedvenceinket 30 C° körüli, illetve magasabb, különösen nagy figyelmet fordítsunk, arra, hogy mindig friss gyümölcs, zöldség legyen a folyadék pótlására. A táplálékot nem kell apróra vágni, szeletelni, hiszen a hörik rágcsálók, egy darabban adhatjuk oda nekik az uborka, sárgarépa, vagy a paprika darabot.
A gyümölcsöt, zöldséget este, és reggel cseréljük frissre, ne hagyjuk bent, nehogy rothadásnak induljon.
A táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörik számát, és eleve pici méretét, és a nősténynek több folyadékra van szüksége, ha kicsinyeit szoptatja.


phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Próbálkozhatunk, az itatással, de miután megkóstolta, és tovább állt, akkor ne erőltessük, maradjunk a friss lédús zöldség-gyümölcsnél. A rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehöriknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra.


phodopus sungorus     phodopus sungorus
A höri az alváshoz nyugodt helyet keres magának. A kisház ezért fontos, mert oda bevackolhatja magát. A nyári meleg őket is megviseli. Az első meleg napokban, a fejét a kisház ablakán kidugva aludt. A kánikulában, a terrárium sarkába a forgácsot is félre tolta, és a műanyagot használta fekhelynek.
Amint elviselhetővé vált számára a hőmérséklet, ismét a kisház lett otthona.


törpehörcsög
A kisházat leemelve láthatjuk a gondosan elrendezett forgácsot, a szétszedett vécépapír-gurigából, és a szénából megépített vackát.


törpehörcsög
Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk a hörivel. Mozgékony természete bajba sodorhatná egy asztalról, vagy székről leesve.


törpehörcsög     törpehörcsög
A terráriumon kívül a nagy és szokatlan térben , és a fedezék nélküli helyeken, csak kúszva járkál. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlanul maradhat, azaz lefagy, mint a Windows, aztán Reset, és megy tovább. Ilyen esetben, ne háborgassuk, el fog indulni magától is.


A hörcsög vásárlása előtt,
járjuk végig az ismert kisállat kereskedéseket, és nézzük meg a választékot.
Első lépésként tegyük be kezünket a terráriumba (persze, csak ha lehet) és figyeljük meg az állatok viselkedését. Ha nem menekülnek el, hanem odajönnek a kezünkhöz, akkor szelíd állatokra találtunk. Amennyiben két lábra áll, és kerregő hangot ad, ha közelebb nyúlunk harapni is fog. Az ilyen hörcsögöt ne vegyünk meg, mert már nem lesz szelíd. Miután ellenőriztük viselkedésüket, figyeljük meg mozgásukat, szőrüket, és hogy nincs-e rajtuk sebhely.
Ha minden feltételnek megfelel a hörcsög, akkor vásároljuk meg.

A szakirodalom szerint az egészséges állatok 3 évig élnek, de nem tudhatjuk, hogy milyen alomból származnak, ezért készüljünk fel, hogy másfél-két év után elpusztulhat a kedvencünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

petzvalova 23

(dani, 2011.09.24 20:05)

koszike ezt a sok ifot majd felhasznalom

www.evike0630@friemel.hu

(martina, 2011.08.29 09:25)

hol a többi?

dori982@freemail.hu

(dóri, 2011.08.18 15:13)

szia!
nekem is nagyon tetszik az oldal sok jó,hasznos tanácsok tippek vannak és a képekis tetszenek.

kengu95@citromail.hu

(Tóth Fanni, 2009.03.23 19:33)

Nekem is hasonló a problémám,csak nem berreg.Megharapni csak ketrecen kívül szokott,és én már nagyon mérges vagyok, hogy nem tudom rendesen megszeretgetni, az állandó éles harapásoktól.Hallottam már arról is, hogy ha étel szagot érez, megharapja az ujjam.Én viszont inkább arra tippelnék,hogy mert fiú.Volt egy lány hörcsögöm is az csak egyszer harapott meg.Nekem kb 2 hete van meg.Lehet,hogy visszaviszem kicseréltetni.Állítólag kicserélik.

Re: kengu95@citromail.hu

(ottdodi@citromail.hu, 2011.06.08 13:09)

Szia hallom gondod van.Az én hörcsögöm pár hónapos.Játékos,nem berreg,és csak akkor harap meg ha kaja szagot érez vagy ha megszorítom.Azt javaslom hogy cseréld ki a höridet(ha akarod)!

Re: kengu95@citromail.hu

(maffin, 2011.06.25 15:47)

miellőt hozzáérsz mosd meg jól a kezed.etesd meg a kezdből és miközben a kezedben eszik simogasd meg.

Re: kengu95@citromail.hu

(maffin, 2011.06.25 15:48)

miellőt hozzáérsz mosd meg jól a kezed.etesd meg a kezdből és miközben a kezedben eszik simogasd meg.

Re: kengu95@citromail.hu

(Klaudy, 2011.08.02 21:59)

Szia!
Mert fél tőled azért harap
Ketrecen keresztül adj neki tápot és márt nem lesz olyan aggreszív meg fogj a kezedbe egy kicsi darab almátés a kaliitkán keresztül vagy a terráriumban fogd az almát a kezedbe ad be a hörcsögnek de ne enged el és ha megeszi bízik benned!Na szia

lilocicusvcitromail.hu

(lilokaa, 2011.06.25 15:42)

4 napja vettem egy hörcsögöt ketreccel meg minden..és azt szeretném kérdezni hogy a házikóját ki kell bélelni forgáccsal??

Re: lilocicusvcitromail.hu

(Balázs, 2011.07.01 21:33)

Ha akarod kibélelheted én is kibéleltem de ha a ház közelébe raksz papírt, szénát akkor azzal kibéleli.

Re: lilocicusvcitromail.hu

(Klaudy, 2011.08.02 21:54)

Nem muszáj de ha szeretnéd nyugodtan megcsinálhatod mert a hörcsög is meg tudja csinálni
Szia

ottdodi@citromail.hu

(Rudi, 2011.07.25 15:41)

Sziasztok!
Az én hörcsögöm nagyon aranyos szelíd nem harap lehet vele játszani eszik-iszik-rendesen kicsit dagi és szerethető.Viszont lenne egy kérdésem.Én tatabányán lakom de nem tudom hol tudnék a hörimnek ketrecet venni.Egyenlőre terráriumba tartom.

Re: ottdodi@citromail.hu

(Klaudy, 2011.08.02 21:50)

Szia!Óváron vagy györben az állatkereskedésben lehet meg Óváron és Győrben a TESCO mellet vagy szemben levő sor PL:Vogele,KIK,meg ijenek sorában található.Járj szerencsével!Szia

:)

(:D, 2011.07.25 15:50)

Plusz az én hörcsögöm mászómester meg,bújómester. ;D

Re: :)

(Klaudy, 2011.08.02 21:46)

Enyém is :)

köszi!

(akos.kovacsics@freemail.hu, 2011.03.15 09:54)

Nagyon köszi a tippeket. Nekem egy lány dzsungáriai törpehörim van a neve MAZSOLA. Nagyon nagy lett 4 hónap alatt nov. utolsó napján született. Igaz az hogy a hörik 3 évig élnek?

Re: köszi!

(NEM MONDHATOM ELL, 2011.07.25 16:02)

csak anyit szeretnék kérdezni hogy a háziko lehet egy ilyen kis kucko is ami nek nincs alja és kell e rá ablak

Re: Re: köszi!

(Klaudy, 2011.08.02 21:46)

Szerintem nem mert ha szalmát vagy forgácsot használsz akkor a kuckóba is csinál 1 kis házat

Re: köszi!

(Klaudy, 2011.08.02 21:44)

Igen, 3-4-5 évig

angyalka9@citromail.hu

(Manó, 2011.07.29 16:46)

Köszönöm, hasznos dolgok vannak itt. :) 3 hónapja vettem egy törpehörit. az első pár napban kerregett és félt. a boltban azt mondta az eladó, hogy kicseréli, de nem volt szívem visszavinni :) azóta kicsit szelídebb, de megfogni még mindig nem tudom, félek, hogy megharap :) simogatni is inkább csak akkor tudom, ha eszik :/ Mit kéne csinálnom, hogy szelídebb legyen? :)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »