Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A törpehörcsög tartása, etetése


Terráriumban, vagy ketrecben is tarthatjuk hörcsögünket. A ketrec előnyösebb, mert szellőzik, és a rácsaiba kapaszkodva is tudnak mászkálni a hörik. A mérete két állat esetén legalább 35-40 cm legyen, de figyeljünk arra, hogy milyen méretű tárgyakat, kisház, mászóka, mókuskerék stb. helyezünk el benne.

törpehörcsög    törpehörcsög    törpehörcsög

Szobahőmérsékleten 20-25 C°-on érzik jól magukat. Ügyeljünk arra is, hogy a hőmérséklet télen se menjen 15 C fok alá. Ne tegyük a ketrecet huzatos helyre. Elhelyezésénél arra is figyeljünk, hogy közvetlenül tűző napfény ne érje, pl.: ablak előtt, mert nyáron a hőmérséklet annyira felmehet, hogy elpusztulnak az állatok. Elhelyezésénél az is szempont, hogy alapvetően éjszakai állat, ezért nem előnyös abban a szobában tartani, amelyikben alszunk.

Alomként faforgácsot használhatunk. Jó minőségű a tömörített, préselt kiszerelésben kapható forgács. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Szénát, és papírt is rakhatunk be neki, mert szétrágja, és kibéleli vele a kisházát. Papír zsebkendőt NE rakjunk be, illetve olyan puha papírt, ami beleragadhat a pofazacskójába.

A terrárium berendezései:
Mindenképpen tegyünk be egy házikót, ahova bevackolhatja magát hörcsögünk. Készíthetünk mászókát, de a magasságára figyeljünk, hogy a terráriumból ne tudjon kimászni kedvencünk. Alagutat is építhetünk, mert mindenhova szeret bebújni, de erre a célra egy vécépapír guriga is megteszi. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. A rendszeres edzés érdekében egy kondigép is kell, azaz egy mókuskerék, melyben a napi mozgásigényét levezeti. Kerüljük a zárt, ketrecen kívül használható gömböt, mert a hörcsög kis tömege miatt akár el is pusztulhat, ha sokáig benne hagyjuk. Ez a háromszor nagyobb testű aranyhörcsögnek ideális. A berendezéseknél kerüljük a hegyes éles tárgyakat, melyek sérülést okozhatnak hörcsögünknek.

Takarítása könnyű feladat, mert a hörcsög nagyon tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot, és oda végzi dolgát. A teljes forgácsalmot elég hetente lecserélni, míg a nedves forgácsot a höri által kiválasztott sarokban akár naponta frissíthetjük, illetve a romlandó ételmaradékot, gyümölcsöt, zöldséget szintén naponta cseréljük. Így nem lesz hörcsögszag a lakásban.
A törpehörcsög szőre külön ápolást nem igényel.

törpehörcsög
Rendszeresen tisztálkodik, nyelvével megnedvesített mellső lábaival mossa a fejét, és bundáját.

törpehörcsög
A kondigép fontos berendezés a mozgásigény levezetésére, az elhízás ellen.

törpehörcsög
A kishörik már háromhetes korukban felfedezik a vécépapír guriga előnyeit.

Csak két különböző nemű hörcsögöt lehet együtt tartani.
Két egynemű felnőtt höri békésen nem fér meg egy terráriumban, a területükért verekedni fognak, és ha addig szelídek voltak, akkor vadakká válhatnak, az egymás ellen irányuló agresszív magatartásuk miatt.
Kifejlett állatoknál előfordulhat, hogy különböző nemű két idegen höri sem fog párt alkotni.

A kiskorukban összeszokott párt ne válasszuk szét több napra, mert ha ismét összerakjuk őket, lehet, hogy nem ismerik fel egymást, és harcolni fognak a területükért.

A nemek megállapítása nem könnyű, főleg, ha még kicsik a hörik.
A hím és nőstény között látható a különbség a nemi szerv, és a végbélnyílás közötti távolságban van, amely két szerv a nősténynél közelebb, a hímnél távolabb van egymástól. A nőstények nemi szervének környéke majdnem szőrtelen, míg a hímeknek szőrösebb. A kifejlett hímeknél jól lehet látni a kiálló heréket.

Ehhez a vizsgálathoz el kell fogni a hörit, ami ellen küzdeni fog. Ilyenkor vigyázzunk, hogy ne okozzunk neki sérülést a túl erős szorításunkkal, nehogy összeroppantsuk.Táplálása
Ideális táplálék a kisállat kereskedésekben kapható hörcsögöknek készített magkeverék. Azt a kiszerelést válasszuk, amely vitaminokat is tartalmaz. Fogkoptató kőből is a vitaminnal dúsított változatot vegyük meg. A kalcium pótlására megfelel a díszmadarak részére készített halcsont. Így a hiánybetegségek megelőzhetők.
Ivóvízre nincs szüksége, de helyette mindig legyen friss zöldség, gyümölcs a folyadék pótlására, amit naponta cseréljünk frissre.
Szinte minden olyan zöldséget és gyümölcsöt adhatunk neki, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát, hagymát, illetve olyat, amit mi sem ennénk szívesen.
Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik.

törpehörcsög     törpehörcsög


törpehörcsög
Tiszta kézzel nyúljunk hozzá, mert ha élelmiszer szagot, ízt érez ujjunkba harap.

Hörifotó
A számára kedvenc ételért megküzd, és nagy erővel próbálja elvenni kezünkből.

hamster   hamster   hamster   hamster

hamster     hamster     hamster
Egy kis csemegét is adhatunk, pl.: dió, mogyoró, szárított banán, sajt, csoki, keksz, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás miatt.

phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Egyik legfinomabb étel számára a csemegekukorica, persze nyersen főzés nélkül. A napraforgóból vágott szeletet több napig is bent hagyhatjuk a terráriumban, így mindig tud belőle szemezgetni.


A terráriumba rakott táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörcsögök számát és az eleve kicsi méretét. A zöldséget, gyümölcsöt ne hagyjuk megromlani, mindig időben vegyük ki a maradékot, és cseréljük frissre, mert megbetegszik tőle hörcsögünk.
NE adjunk nekik sós, pörkölt magvakat, csak természetes állagú magvakkal etessük!

Hosszantartó kánikulában,
mikor, a szoba hőmérséklete, melyben tartjuk kedvenceinket 30 C° körüli, illetve magasabb, különösen nagy figyelmet fordítsunk, arra, hogy mindig friss gyümölcs, zöldség legyen a folyadék pótlására. A táplálékot nem kell apróra vágni, szeletelni, hiszen a hörik rágcsálók, egy darabban adhatjuk oda nekik az uborka, sárgarépa, vagy a paprika darabot.
A gyümölcsöt, zöldséget este, és reggel cseréljük frissre, ne hagyjuk bent, nehogy rothadásnak induljon.
A táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörik számát, és eleve pici méretét, és a nősténynek több folyadékra van szüksége, ha kicsinyeit szoptatja.


phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Próbálkozhatunk, az itatással, de miután megkóstolta, és tovább állt, akkor ne erőltessük, maradjunk a friss lédús zöldség-gyümölcsnél. A rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehöriknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra.


phodopus sungorus     phodopus sungorus
A höri az alváshoz nyugodt helyet keres magának. A kisház ezért fontos, mert oda bevackolhatja magát. A nyári meleg őket is megviseli. Az első meleg napokban, a fejét a kisház ablakán kidugva aludt. A kánikulában, a terrárium sarkába a forgácsot is félre tolta, és a műanyagot használta fekhelynek.
Amint elviselhetővé vált számára a hőmérséklet, ismét a kisház lett otthona.


törpehörcsög
A kisházat leemelve láthatjuk a gondosan elrendezett forgácsot, a szétszedett vécépapír-gurigából, és a szénából megépített vackát.


törpehörcsög
Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk a hörivel. Mozgékony természete bajba sodorhatná egy asztalról, vagy székről leesve.


törpehörcsög     törpehörcsög
A terráriumon kívül a nagy és szokatlan térben , és a fedezék nélküli helyeken, csak kúszva járkál. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlanul maradhat, azaz lefagy, mint a Windows, aztán Reset, és megy tovább. Ilyen esetben, ne háborgassuk, el fog indulni magától is.


A hörcsög vásárlása előtt,
járjuk végig az ismert kisállat kereskedéseket, és nézzük meg a választékot.
Első lépésként tegyük be kezünket a terráriumba (persze, csak ha lehet) és figyeljük meg az állatok viselkedését. Ha nem menekülnek el, hanem odajönnek a kezünkhöz, akkor szelíd állatokra találtunk. Amennyiben két lábra áll, és kerregő hangot ad, ha közelebb nyúlunk harapni is fog. Az ilyen hörcsögöt ne vegyünk meg, mert már nem lesz szelíd. Miután ellenőriztük viselkedésüket, figyeljük meg mozgásukat, szőrüket, és hogy nincs-e rajtuk sebhely.
Ha minden feltételnek megfelel a hörcsög, akkor vásároljuk meg.

A szakirodalom szerint az egészséges állatok 3 évig élnek, de nem tudhatjuk, hogy milyen alomból származnak, ezért készüljünk fel, hogy másfél-két év után elpusztulhat a kedvencünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: angyalka9@citromail.hu

(Klaudy, 2011.08.02 21:43)

Szia!
Azt kell csinálnod hogy valamijen gyümölcsöt raksz a kezedbe megfelelő mennyiségben és ha fogod PL:az almát és úgy megeszi hogy fogod akkor tudni fogja hogy megbízhat benned.De az én hörcsögöm játékos és mindig szoktam vele fogócskázni :)Meg simogasd sokszor de ne erősen hanem lágyan és nem fog félni tőled!Remélem hasznos tanácsokat adtam!Szia

bisztriz98@freemail.hu

(Balázs, 2011.07.01 21:29)

Köszönöm szépen mert ez a kis bemutató nekem sok tudást adott nekem holnap lesz először két törpe hörcsögöm :)

lilocicus@citromail.hu

(liloka, 2011.06.20 10:50)

szeretnék egy höriit de nem tudom h melyik nem a jobb választás..szerintetek fiút vegyek vagy lányt?én lányt szeretnék csak hát nem tom melyik a jobb választás.

Tatabánya Ifjumunkás út

(ottdodi@citromail.hu, 2011.06.03 14:59)

Én is nagyon szeretem a hörikéket csak az a baj hogy terráriumban kell tárolnom.Ha szerencsém van persze a hörcsögömnek akkor majd veszek neki ketrecet.Majd a többi jópofa cuccot is megveszem neki.Ha valakinek kérdése van akkor írjon Facebookon vagy Msn-en a következő e-mail címre Vagy nevemre a Facebookon/Msn-en :ottdodi@citromail.hu Nevem:Ott Dominik

halisstra@freemail.hu

(Kilteh, 2011.04.26 09:04)

Én úgy tudom, kell nekik inni adni, és elvileg lehet kapni kisebb itatót is, ami a hörcsögnek is megfelel. Sajnos mindenhol mást és-mást mondanak. Legegyszerűbb ha az állatkereskedésben megkérdezed, vagy ahogy az oldalon írták, megpróbálod itatni. Ha iszik, akkor iszik, ha nem, akkor maradnak a friss zöldségek. Én tegnap hoztam el egyet anyósoméktól, mert 2 fiú-1 lány felállás volt, és össze vissza verekedtek, elhoztam a kisebbik fiút, mert megsajnáltam. Én biztos veszek neki ma itatót, addig meg epret, almát, répát adtam(adok) neki, hogy ne legyen szomjas.
Hát kövér a hörcsögöd valószínűleg, vagy egy vemhes nőstény, de ha csak egy kövér hörcsög problémával állunk szemben, akkor ajánlom vegyél neki mókuskereket.:-)

hörikke

(kriszti, 2011.04.22 09:06)

Nekem egy olyan kérdésem lenne,h tegnap kaptam egy törpehörcsögöt húsvétra.És h víz biztos nem kell neki?Meg h Egész nap aludni fog,este pedig szaladgálni?Meg h Élelmiszer után tényleg meg kell mosni a kezünket mert megharap?Meg az egyik barátnőmék is tegnap vettek törpehörcsögöt,nekik pedig úgy van h 1 lány meg még 1 lány ,mit fognak csinálni?Meg a barátnőméknek nem olyan kövérek a lányok mint nekem a fiú,ez miért lehetséges?A boltban azt mondták h a három közül az egyik terhes de az enyém kövér de fiú akkor most mit csináljak?

székesfehérvár rádió utca 23/a 4/11

(kun nikoletta, 2011.04.20 17:04)

a hörcsög nagyon kedves és cukika állat. nekem még nincs de lehet hogy kapok húsvétra.
MINDENKI SZERESSE A HÖRCSÖGÖT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hörcsög

(Fityőke, 2011.04.19 19:29)

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy én 2 napja vetem a hörcsögöm és mikor ki akarom venni nem engedi magát és néha meg is harap! Ilyenkor mit csináljak? Meg lenne még egy kérdésem amikor sikerült ki venni akkor ki ugrik a kézből és menekül mit lehet ilyenkor tenni?

3175 nagylóc

(szelesgergő, 2011.04.12 19:36)

igazad van nekem dzsungáriai törpe hörim van

Santavi@citromail.hu

(Vici, 2011.02.07 17:45)

Van két hörcsögöm,de sajnos nem tudom megfogni őket pedig nem félnek tőlem mert mindig várják h simogassam őket. Mit tegyek h szelídebbek legyenek??

oldal szerkesztő..

(Szandi =)♥, 2011.04.10 08:42)

szia oldal szerkesztő =):D
szeretném megkérdezni, hogy mit tegyek ha a hörcsögeim először engedték, hogy felemeljem őket, most meg már nem? :/
remélem tudod rá a választ!
sziaa: szandi

(iloveboci22@citromail.hu, 2011.03.21 16:46)

Kedves oldal szerkesztő!
Nagyon jó tanácsaid vannak, és nagyon aranyos a hörcsögöd (mert gondolom a tiéd).
Köszönöm, még nagy hasznát fogom venni!

HÖRIM

(ANTÓNIA, 2011.03.19 16:11)

Ohh köszönöm ezzel sokat segítettek mert már be is tettem, neki néhány uj kaját és wc papír gurigát és már jobban is érzi magát ezzel sok mindent meg tuttam .

klaudia11@citromail.hu

(Dia, 2011.01.08 16:31)

Sziasztok! nekem is van 1 hörcsögöm Hami a neve de nagyon szelíd!! nekem szerencse hogy szelíd!!!!

Szotyi,Pötyi

(Bognár Bence , 2010.12.18 12:54)

Hello! 2dbhörcsögöm van:).A nevük Szotyi és Pötyi nagyon arik de néha veszekednek meg pruszkölnek de útána ki békülnek hála az Istenek!:)
De jók álltalába!
hellosztok! :D

Rákóczi város 32

(Mathias, 2010.10.28 16:21)

Szasztok azt szeretném mekérdezni menjibe kerül egy arany hörcsög ?

leila12

(leila, 2010.09.14 10:47)

Hello!a hörieim(akikjól megvannak egymással,pedig lányok)egész nap alsznak, vettem nekik mókuskereket,de nem használják, és félek hogy elhíznak:(és még nem tudom melyik sarokba pisilnek,KÉRLEK SEGITSETEK!köszi

cola200@cirtomail.hu

(dávid, 2010.08.04 08:50)

helosztok sok oldalon azt irják hogy a hörik nem ihatnak vizet ez igaz ?

torocsok@freemail.hu

(Aerlisz, 2010.07.31 16:46)

Most így végig olvastam az egész szöveget meg a kommenteket így nagyon megtetszettek a hörcsögök... eddig még ugyan sajátom nem volt, de a családban volt. Szóval ha nagy leszek nekem is lesz ;-)

kakasrebi@citromail.hu

(Kakas Rebeka, 2010.07.30 18:49)

szia Ács Márton szerintem csak az a baja hogy nem ismeri a szagodat!
és azért harap!de ha a kezedbe veszed meg szeretgeted egy idő utána nagyon szeretni fog
!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »