Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A törpehörcsög tartása, etetése


Terráriumban, vagy ketrecben is tarthatjuk hörcsögünket. A ketrec előnyösebb, mert szellőzik, és a rácsaiba kapaszkodva is tudnak mászkálni a hörik. A mérete két állat esetén legalább 35-40 cm legyen, de figyeljünk arra, hogy milyen méretű tárgyakat, kisház, mászóka, mókuskerék stb. helyezünk el benne.

törpehörcsög    törpehörcsög    törpehörcsög

Szobahőmérsékleten 20-25 C°-on érzik jól magukat. Ügyeljünk arra is, hogy a hőmérséklet télen se menjen 15 C fok alá. Ne tegyük a ketrecet huzatos helyre. Elhelyezésénél arra is figyeljünk, hogy közvetlenül tűző napfény ne érje, pl.: ablak előtt, mert nyáron a hőmérséklet annyira felmehet, hogy elpusztulnak az állatok. Elhelyezésénél az is szempont, hogy alapvetően éjszakai állat, ezért nem előnyös abban a szobában tartani, amelyikben alszunk.

Alomként faforgácsot használhatunk. Jó minőségű a tömörített, préselt kiszerelésben kapható forgács. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Szénát, és papírt is rakhatunk be neki, mert szétrágja, és kibéleli vele a kisházát. Papír zsebkendőt NE rakjunk be, illetve olyan puha papírt, ami beleragadhat a pofazacskójába.

A terrárium berendezései:
Mindenképpen tegyünk be egy házikót, ahova bevackolhatja magát hörcsögünk. Készíthetünk mászókát, de a magasságára figyeljünk, hogy a terráriumból ne tudjon kimászni kedvencünk. Alagutat is építhetünk, mert mindenhova szeret bebújni, de erre a célra egy vécépapír guriga is megteszi. Olyan etetőtálba tegyük a magkeveréket, amelyet nem tud felborítani. Fogkoptatásra vitaminos rágókövet vásároljunk, illetve tehetünk be fadarabokat is. A rendszeres edzés érdekében egy kondigép is kell, azaz egy mókuskerék, melyben a napi mozgásigényét levezeti. Kerüljük a zárt, ketrecen kívül használható gömböt, mert a hörcsög kis tömege miatt akár el is pusztulhat, ha sokáig benne hagyjuk. Ez a háromszor nagyobb testű aranyhörcsögnek ideális. A berendezéseknél kerüljük a hegyes éles tárgyakat, melyek sérülést okozhatnak hörcsögünknek.

Takarítása könnyű feladat, mert a hörcsög nagyon tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot, és oda végzi dolgát. A teljes forgácsalmot elég hetente lecserélni, míg a nedves forgácsot a höri által kiválasztott sarokban akár naponta frissíthetjük, illetve a romlandó ételmaradékot, gyümölcsöt, zöldséget szintén naponta cseréljük. Így nem lesz hörcsögszag a lakásban.
A törpehörcsög szőre külön ápolást nem igényel.

törpehörcsög
Rendszeresen tisztálkodik, nyelvével megnedvesített mellső lábaival mossa a fejét, és bundáját.

törpehörcsög
A kondigép fontos berendezés a mozgásigény levezetésére, az elhízás ellen.

törpehörcsög
A kishörik már háromhetes korukban felfedezik a vécépapír guriga előnyeit.

Csak két különböző nemű hörcsögöt lehet együtt tartani.
Két egynemű felnőtt höri békésen nem fér meg egy terráriumban, a területükért verekedni fognak, és ha addig szelídek voltak, akkor vadakká válhatnak, az egymás ellen irányuló agresszív magatartásuk miatt.
Kifejlett állatoknál előfordulhat, hogy különböző nemű két idegen höri sem fog párt alkotni.

A kiskorukban összeszokott párt ne válasszuk szét több napra, mert ha ismét összerakjuk őket, lehet, hogy nem ismerik fel egymást, és harcolni fognak a területükért.

A nemek megállapítása nem könnyű, főleg, ha még kicsik a hörik.
A hím és nőstény között látható a különbség a nemi szerv, és a végbélnyílás közötti távolságban van, amely két szerv a nősténynél közelebb, a hímnél távolabb van egymástól. A nőstények nemi szervének környéke majdnem szőrtelen, míg a hímeknek szőrösebb. A kifejlett hímeknél jól lehet látni a kiálló heréket.

Ehhez a vizsgálathoz el kell fogni a hörit, ami ellen küzdeni fog. Ilyenkor vigyázzunk, hogy ne okozzunk neki sérülést a túl erős szorításunkkal, nehogy összeroppantsuk.Táplálása
Ideális táplálék a kisállat kereskedésekben kapható hörcsögöknek készített magkeverék. Azt a kiszerelést válasszuk, amely vitaminokat is tartalmaz. Fogkoptató kőből is a vitaminnal dúsított változatot vegyük meg. A kalcium pótlására megfelel a díszmadarak részére készített halcsont. Így a hiánybetegségek megelőzhetők.
Ivóvízre nincs szüksége, de helyette mindig legyen friss zöldség, gyümölcs a folyadék pótlására, amit naponta cseréljünk frissre.
Szinte minden olyan zöldséget és gyümölcsöt adhatunk neki, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát, hagymát, illetve olyat, amit mi sem ennénk szívesen.
Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik.

törpehörcsög     törpehörcsög


törpehörcsög
Tiszta kézzel nyúljunk hozzá, mert ha élelmiszer szagot, ízt érez ujjunkba harap.

Hörifotó
A számára kedvenc ételért megküzd, és nagy erővel próbálja elvenni kezünkből.

hamster   hamster   hamster   hamster

hamster     hamster     hamster
Egy kis csemegét is adhatunk, pl.: dió, mogyoró, szárított banán, sajt, csoki, keksz, de csak mértékkel, az elhízás és a fogszuvasodás miatt.

phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Egyik legfinomabb étel számára a csemegekukorica, persze nyersen főzés nélkül. A napraforgóból vágott szeletet több napig is bent hagyhatjuk a terráriumban, így mindig tud belőle szemezgetni.


A terráriumba rakott táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörcsögök számát és az eleve kicsi méretét. A zöldséget, gyümölcsöt ne hagyjuk megromlani, mindig időben vegyük ki a maradékot, és cseréljük frissre, mert megbetegszik tőle hörcsögünk.
NE adjunk nekik sós, pörkölt magvakat, csak természetes állagú magvakkal etessük!

Hosszantartó kánikulában,
mikor, a szoba hőmérséklete, melyben tartjuk kedvenceinket 30 C° körüli, illetve magasabb, különösen nagy figyelmet fordítsunk, arra, hogy mindig friss gyümölcs, zöldség legyen a folyadék pótlására. A táplálékot nem kell apróra vágni, szeletelni, hiszen a hörik rágcsálók, egy darabban adhatjuk oda nekik az uborka, sárgarépa, vagy a paprika darabot.
A gyümölcsöt, zöldséget este, és reggel cseréljük frissre, ne hagyjuk bent, nehogy rothadásnak induljon.
A táplálék mennyiségénél vegyük figyelembe a hörik számát, és eleve pici méretét, és a nősténynek több folyadékra van szüksége, ha kicsinyeit szoptatja.


phodopus sungorus     phodopus sungorus     phodopus sungorus
Próbálkozhatunk, az itatással, de miután megkóstolta, és tovább állt, akkor ne erőltessük, maradjunk a friss lédús zöldség-gyümölcsnél. A rágcsálóknak gyártott önitató csöve a törpehöriknek vastag, ezek inkább a tengerimalacoknak, és a deguknak alkalmas ivásra.


phodopus sungorus     phodopus sungorus
A höri az alváshoz nyugodt helyet keres magának. A kisház ezért fontos, mert oda bevackolhatja magát. A nyári meleg őket is megviseli. Az első meleg napokban, a fejét a kisház ablakán kidugva aludt. A kánikulában, a terrárium sarkába a forgácsot is félre tolta, és a műanyagot használta fekhelynek.
Amint elviselhetővé vált számára a hőmérséklet, ismét a kisház lett otthona.


törpehörcsög
A kisházat leemelve láthatjuk a gondosan elrendezett forgácsot, a szétszedett vécépapír-gurigából, és a szénából megépített vackát.


törpehörcsög
Mikor kivesszük, ügyeljünk arra, hogy nem érzékeli a veszélyt rejtő magasságot. Ezért a talajon, vagy talajközelben játszunk a hörivel. Mozgékony természete bajba sodorhatná egy asztalról, vagy székről leesve.


törpehörcsög     törpehörcsög
A terráriumon kívül a nagy és szokatlan térben , és a fedezék nélküli helyeken, csak kúszva járkál. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlanul maradhat, azaz lefagy, mint a Windows, aztán Reset, és megy tovább. Ilyen esetben, ne háborgassuk, el fog indulni magától is.


A hörcsög vásárlása előtt,
járjuk végig az ismert kisállat kereskedéseket, és nézzük meg a választékot.
Első lépésként tegyük be kezünket a terráriumba (persze, csak ha lehet) és figyeljük meg az állatok viselkedését. Ha nem menekülnek el, hanem odajönnek a kezünkhöz, akkor szelíd állatokra találtunk. Amennyiben két lábra áll, és kerregő hangot ad, ha közelebb nyúlunk harapni is fog. Az ilyen hörcsögöt ne vegyünk meg, mert már nem lesz szelíd. Miután ellenőriztük viselkedésüket, figyeljük meg mozgásukat, szőrüket, és hogy nincs-e rajtuk sebhely.
Ha minden feltételnek megfelel a hörcsög, akkor vásároljuk meg.

A szakirodalom szerint az egészséges állatok 3 évig élnek, de nem tudhatjuk, hogy milyen alomból származnak, ezért készüljünk fel, hogy másfél-két év után elpusztulhat a kedvencünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

emese55@citromail.hu

(Mesi, 2010.07.23 20:15)

Sziasztok.
Én vettem egy aranyhörit,azt mondták hogy 5-6 hetes.
rá 2-3 hétre lefialt =) lett 6 kis hörcsög.
Az anya nagyon szépen gondoskodott a kicsikről, csak be kell tenni neki az ételt, ő eszik, és aztán a kicsiket szoptatja.Nekünk nem kell beleavatkozni.Ha kicsik nagyobbak lesznek (kb. 2-3 hetes)már ők is fognak enni.
Hallottam olyat hogy az anya megette a kicsiket de ez szerencsére nálunk nem fordult elő.
Én két befőttesüveg kupakjából etetem őket.Az egyikben a száraz táp van, néha főtt rizst is adok nekik, ettől szép lesz a szőrük =).A másik kupakban salátát,sárgarépát és uborkát teszek. Almát,sárgabarackot is adok nekik néha.
Vettem úgynevezett "hörcsög gömböt". Ezt nagyon hasznosnak tarom,mert így kiskedvencünk sokat mozoghat és bárhová elmehet, de a kis helyekre
(bútor alá) nem tudnak bemenni és nem rágják meg a szőnyeget, bútorokat.Igaz egy kicsit hangos ez a gömb ha metlakin közlekedik a höri, de engem különösebben nem zavar, sőt így hallom hogy éppen hol jár =). Szőnyegen is tud gurulni és hangja sincs.
Nagyon hálás kis jószágok.Sok szeretetet adnak.És ha harapnak is a TE hörid ne vidd vissza én úgy gondolom.Ez benne volt a pakliban.Így kell szeretni.

coolt88@citromail.hu

(Avelius, 2010.07.22 00:00)

Hello
Már az előbb megkérdeztem csak sajnos választ nem kaptam a kérdéseimre!
Hogy lehet együtt tartani egy akváriumban egy sziria aranyhörcsög fiut és egy törpe hörcsög fiut vagy láynt??Légyszi segítsetek mert kezdő vagyok!
Pls help!!
Köszi

kakasrebi@citromail.hu

(Kakas Rebeka, 2010.07.18 21:49)

Sziasztok az ennivalókról szeretnék kérdezni!például azt hogy mit lehet nekik adni?mindent szeretnék tudni! Ja és hogy milyen fajták vannak és hogy mi a jellemzői!

cagivusz@gmail.com

(joys, 2010.07.16 14:39)

Olyan mint az én Pajti hörcsögöm,nincs a világon még egy.Nem harap,szinte mindent megeszik,barátságos....szóval csak jót tudok mondani róla.
Most is velem nézi a monitort.

1181,Bp

(B.Zsanett, 2010.07.03 06:33)

Sziasztok.Két napja vettünk két aranyhörcsögöt,mind a kettő lány.Az állatkereskedésben is ketten éldegéltek,gondoltam megszokták már egymást,ellesznek együtt a későbbiekben is. Egy terráriumban vannak,nincs is probléma.(egyenlőre)Lehetséges,hogy összeszoktak és a későbbiekben is jól ellesznek,vagy készüljek fel ,hogy csak idő kérdése és elindulnak a nagy harcok?

coolt88@citromail.hu

(Avelius, 2010.07.02 16:49)

Hello
Ma vettem egy arany hörcsög fiut! És lenne pár kérdésem.:)
1. Hol jobb tartani akvárium vagy ketrec?
2. Arany hörcsögöt és törpe hörcsögöt lehet együtt tartani???Mert tetszik nagyon a törpe hörcsög is ! és szeretnék egyet !És akkor mekkora akvárium kell???
Előre is köszi a választ !

mazsidrazsi@hotmail.com

(kriszti, 2010.06.13 20:30)

És köszönöm az infot:) Szegénykének most eléggé melege van, kapja is a ubit, meg répát:)

mazsidrazsi@hotmail.com

(Kriszti, 2010.06.13 20:23)

Sziasztok:) én nem tudom mit gondolnak itt egyesek.....kicseréleni..egy hörcsögöt?? Ez nem egy játékszer ami ha nem tetszik vagy nem úgy viselkedik ahogy te akarod akkor lecseréled. Igen van amikor harapnak, iylen a természetük...ettől hörcsög. Én fél éve nevelgetem a kis dzsungimat és ő harapos 'kigyóölö' harcos kiscsaj:) de ettől még ugyanugy szeretem és eszem ágában sincs kicserélni mert nem lehet dédelgetni meg babusgatni. igy is sokat játszunk és ha megharap hát megharap...mert ő höri..nempedig egy plüsspocok.

a fürdetni meg nem szabad, mosakodik ő egyedül is. kicsit büdös meg attól lehet ha oda pisil ahol alszik. Erre azt mondom hogy csak cserélni kell az almot rendesen, ha nem is az egészet kell minden nap, akkor azt a kis részt ahova pisil.

kössz

(szabi, 2010.06.11 19:06)

köszönöm a jó dolgokat a hörikről!!!!!!!!!!!!!!!

9023 Kodály Zoltán út 2/B

(Frühwirt Katalin, 2010.04.13 09:50)

Én múlthéten Szombaton vettem egy kis törpehörcsögöt.Nagyon aranyos és barátságos kis jószág.Még egy kicsit bátortalan de azért előbújik a kis házikójából.Nagyon szeret futni igazi fittneslady.

bogdanfanna@citromail.hu

(Mary, 2010.04.03 09:05)

Hello!
Nekem is van két törpehörcsögöm és nagyon édesek.Az egyik még fél tölem ,de a másik már megszokot.

nagylucia0216@freemail.hu

(Nagy Lúcia, 2010.03.15 08:55)

Sziasztok!
Nekem van két hörcsögöm és nagyon sokat alszanak.

hozzászólás

(manóka, 2010.02.28 21:10)

Sziasztok!
Én ma hoztam haza a hörimet akit öcsinek hívnak:)Ma nagyon nyugtalan volt de most már alszik mikor kezembe vettem nem harapott de ahogy haza hoztam nem engedte magát megfogni:(Már volt vagy 4 hörcsögöm és nagyon szerettem őket és beváltak nekem remélem öcsi is befog!

anicsibe@gmail.com

(Chibe, 2009.11.24 14:25)

Hahó emberek!

gujdarorsi@gmail.com ==> én étolajat szoktam csöpögtetni oda ahol forog a kerék, csak egy keveset. Attól nem lesz baja, ha lenyalja, viszont nagyon jó zsírzásnak és vége a nyikorgásnak ;)

Az én hörim is kerreg, valamikor szeptemberben vettem, azóta kerreg és harap, de csak finoman. Ezért nem is zaklatom, elvan az akváriumában, kis magának való :)
Van aki tényleg elgondolkodik azon h visszavigye a kereskedésbe, mert nem olyan mint amilyet várt?! Ez elképesztő.. :S Engem is valószínűleg átvertek, mert sejtem idősebb mint amennyinek mondták, de nem lenne szívem visszavinni, hogy nyomorogjon. De hát ez én vagyok. :)

kecskemét

(zsófia, 2009.11.22 14:06)

sziasztok!nekem is van eggy hörim.És ez már a harmadik de abbol kettö meghalt!és nagyon nagyon sajnálom de nem tudom hogy miért halnak meg.És hamar válaszojjon valaki!Köszi:

Inci a tökéletes!!!!!!!!!!!

(K.vivi, 2009.11.04 20:22)

Sziasztok!
Az én drágaságom tökéletes.
Mindent meg eszik,a fahélyas cini-minis a kedvence.
Engem még nem harapott meg,csak megnyalta az ujjamat,és egyébként a kezemből eszik.
Én az Incikét 2009.08.19.-én kaptam.
Mostanában kicsit zörög éjjel,rágja az üveg szélét.
És egyáltalán nem büdös!
Sziasztok!

kbdd

(klajci, 2009.10.30 13:49)

nagyin árt a hörinek ha melegen van ???

és a höri ténylrg bödös ??
meg lehet neki olyan hörcsög gömdöt venni az jó neki ,szereti???

vonkaluc@freemail.hu

(Lucca., 2009.10.11 19:34)

Sziasztok!
Lehet aranyhörcsögöt és törpehörcsögöt egy ketrecbe tenni?
Lécci válaszoljatok!!

lenyeg18@vipmail.hu

(Szabó Feri, 2009.10.05 14:37)

Sziasztok!Én tegnap vettek két hörcsögöt,úgy volt hogy egy párt veszek, egy fiút és egy lányt,de sajna az állatkereskedőnél nem volt fiú, csak lányok voltak, és igy gondoltam hogy veszek egyett.De sajnáltam egyedül,és igy vettem két lányt, tegnap este már verekedtek, de ma reggel mikor felkeltem nagyon aranyosak voltak ahogy egymáshoz voltak bujva és aludtak!Nekem olyan kérdésem lenne hogy ha verekednek is, megtudják ugy sebezni egymást hogy az egyik vagy mind kettő el tudjon pusztulni? Vagy ha kis koruk óta együtt vannak, akkor meg szokjék egymást!

.......

(Lia, 2009.10.03 11:36)

Szia!,Sziasztok!
Nekem is van egy hörcsögöm.
És egy képen azt láttam tejszínhabot attak uborkával.
Ezt oda lehet neki adni???
Még nem adtam neki mert félek hogy valami baja lesz.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »