Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek


A megfelelő körülmények között tartott hörcsögök ritkán betegszenek meg.

Gyakori viszont a töréssel és zúzódással járó balesetek.
Figyeljünk oda, hogy talajközelben játszunk vele, mert nem érzékeli a távolságot, és leugrik a számára veszélyt rejtő magasságból is.

A kalciumhiány táplálkozási probléma, melynek következtében a csontok törékenyebbé válhatnak. Ez megelőzhető a kalcium étrend kiegészítésével, pl.: különféle vitaminos rágó, fogkoptató kövek.

Az emésztőrendszer megbetegedését hasmenés jelzi. Figyeljünk oda, hogy a megrohadt zöldségeket távolítsuk el. Mindig friss táplálékot adjunk enni.

Édességek (csoki) etetését csak mértékkel tegyük, mert könnyen fogszuvasodást okozhat. A beteg fogak miatt gyakran tályogok is kialakulhatnak a fogmederben.

A gyenge minőségű poros forgács alom fokozott vakarózást válthat ki.

A bundája jelzi egészségét, szép, sima, fényes szőr esetén nincs mitől tartani, de a hulló, fénytelen szőr valamilyen problémára enged következtetni. Ebben az esetben megpróbálkozhatunk multivitaminos készítmény adagolásával. Ha nem javul állapota, akkor mindenképpen vigyük állatorvoshoz.

Egy másik csoportja a betegségeknek genetikai eredetű, amely egyrészt a belterjes szaporulat okozója.
Hörimama hasán egy kicsi piros folt jelent meg, ami egy hónap múltán szemmel jól látható daganattá fejlődött.
Elvittük állatorvoshoz, aki miután megnézte, közölte, hogy ez bizony egy daganat és meg kell műteni, melynek ára 7-8 ezer Forint. Ezt az összeget kicsit sokalltam a höri 900 Forintos vételárához képest. Miután nem kértem a beavatkozást, a vizsgálati díjat kellet csak kifizetni, ami 800.-Forint volt.

törpehörcsög      törpehörcsög

Felkerestem egy másik állatorvost, aki az alábbiakat közölte:
Megműteni nem érdemes, mert
- a törpehörcsögnek olyan kicsi a súlya, hogy kevés az esély az altatásból való visszatérésre
- a kicsi teste miatt annyira kevés vére van, hogy a műtétnél fellépő vérveszteséget nem tudja pótolni a szervezete.
- ez egy feltehetően genetikailag öröklött elváltozás, amit, ha ki lehetne venni műtéttel, jönne, fejlődne a következő. A betegségeknél a legfontosabb, hogy kérd ki ismerőseid véleményét az általuk ismert állatorvosokról, hogy a megfelelő szakemberhez kerüljön beteg kedvenced.

Azért a 800 forintos vizsgálati díjért már igazán lehetett volna olyan jó a doktorúr, hogy elaltatja szegény hörit.

Pötyi azaz Hörimama három hónap szenvedés után elpusztult. Miki azóta alig jön elő nappal a házikóból, kevesebbet mozog, főleg csak éjszaka indul az eleségért.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

6723 Szeged, Tabán u. 10.

(Szekeres Andrea, 2013.04.25 09:02)

Kedves Állatbarátok!

A segítségeteket kérném, ugyanis tanácstalan vagyok.
Van két kicsivel több mint egy éves dzsungáriai fiú törpehörcsögünk, melyek egyszerre betegedtek meg. Három napja csak annyit vettem észre, hogy kevesebbet ettek, tegnap este azonban láttam, hogy lefogytak, a szőrük összeáll, szerintem alig ettek és ittak. Gubbasztanak, nehezen, dülöngélve mozognak, az egyik szemüket nem tudják kinyitni, mintha váladékos lenne. Az egyiket felvettem, de elfeküdt a kezemben. Van még rajtuk kívül 4 másik, kettessével tartott lány hörcsög is, azokkal semmi baj sincs. Ugyanazokat az ételeket kapják, ugyanúgy átviszem őket éjszakára a fürdőszobába (zajosak éjszaka), egyébként panel lakásban lakunk, a hőmérséklettel nem lehet baj. Eddig még ablakot sem nagyon nyitottam, huzatot sem kaphattak. Szívszorító a változás, nagyon sajnálom őket. Próbáltam a szájukra csöppenteni a vizet, de elmásztak onnan. Szerintem már nem is esznek. Mi lehet a bajuk? Érdemes orvosnak megmutatni őkket?

-

(ki, 2013.04.07 21:26)

nagyon sajnálom a höriteket, akár hihető akár nem a hörink beteg és amint ezt a cikket elolvastam elsírtam magam.

2483 Gárdony

(horváth ferenc, 2013.02.20 19:47)

SOS!!

(k.mate2000@citromail.hu, 2013.02.20 15:05)

Van egy dzsungáriai törpe hörim akinek valószínűleg valami baja van. Mostanában furcsán viselkedik 1-2 napja nem eszik, nem iszik és egész nap alszik, ha felkel akkor pedig lassan dülöngélve jár és út közben gyakran elfekszik és megint csak alszik. Alvás közben nagy levegőket vesz és van hogy rángatódzik is. Nem hinném de legvégső esetben arra gondoltam talán vemhes, mert van egy fiú höri is mellette, de mikor már rosszabbul lett erre már nem gondolhattam. Ha valaki tudja mi baja lehet légyszíves irjon vissza. előre is köszönöm a választ!

maszatqa@mailbox..hu

(Betty, 2013.01.03 20:23)

Sziasztok

Abban kérném a segítségeteket hogy a tőrpehőrinknek bedagadt a jobb hátso lába és befeketedett. Mi lehet a baja ?Huzza maga után.
Légyszi irjatok.kőszi Betty

heg.rita@gmail.com

(Hegedüs Rita, 2013.01.03 11:22)

Van egy hosszú szőrű arany hörcsögöm kb.8 hónapos.Most egyfolytában tüsszög és nyafogó hangot ad ki,pedig sosem szokott.A szemét csak résnyire nyitja ki,de nem alszik,mert mászkál,a nózija el van dugulva,ebből gondolom,hogy náthás.embernek szánt gyógyszert nem merek adni neki,mézzel próbálkoztam,de elég vadóc,nem engedi,hogy hozzá érjek.Én már nem tudom mit tehetek,nincs olyan tartóm,amiben elvihetném orvoshoz,dobozt kirágja,üvegben megőrül és még jobban megfázik.S.O.S.

Mi ez?

(Szilvi, 2013.01.01 15:51)

A hörcsögömnek (fiú) Valami duzzanat van a pofazacskója és a szája között mi ez?

Daganat!

(Bea, 2012.12.27 13:07)

Sziasztok nekem a hörcsögömnek valamiféle daganat nőt a tökére és nem tudom mi lehet vele ha valaki tud valami tanácsot akkor legyetek szívesek nekem segíteni...Köszönöm!!!!

Elpusztult!

(Vivien, 2012.09.08 08:00)

Sziasztok!

Nekem tegnap este 10 óra körül elpusztult a Mazsi névre hallgató törpehörcsögöm. ;(
Abban kérem tanácsot,hogy mit kezdjek vele:
- vigyem el orvoshoz és otthagyom
- tegyen egyszerűen a szemetesbe
Kérem,aki tud segítsen!

Előre is köszönöm a segítséget
Vivien

Beteg!

(Mazsi, 2012.02.01 19:27)

Sziasztok! Nekem a hörim már hetek óta nem jön ki a házából, és amikor kivettem, rájöttem, hogy a hörcsögömnek gerincferdülése van! Olyan mint ha púpos lenne! Ha tudtok, segítsetek! A höri nem esett le sehonnan, úgy hogy nem tört el semmije.

Re: Beteg!

(Angi, 2012.08.22 18:42)

én ezt ma tapasztaltam, nagyon félek. Kérlek mondd el mi történt!

Mi ez?

(Katica, 2012.08.12 15:47)

A hörcsögömnek valamilyen piros duzzanat van a nyakán. Ez mi lehet? Esetleg megszúrta neki a széna a nyakát és bedagadt? Vagy mi? Már 2 éves. Lehet valami komolyabb baja?

Nem tudom hogy a hörikém beteg-e?

(Betti-yke, 2012.07.15 10:48)

Fajta:DZSungáriai törpehörcsög
Neme:Fiú
Tünetek:Nagyon kicsike és rengeteg viszketés
Azt szeretném megtudni hogy beteg-e vagy nem,és ha beteg akkor mi a betegség neve és ellenszere.
Előre is kösz aki leírta,KÖSZÖNÖM!

Nem tudom hogy a hörikém beteg-e?

(Betti, 2012.07.15 10:33)

Nem tudom hogy a hörikém beteg-e?
Fajta:DZSungáriai Törpe Hörcsög
Neme:fiú
Tünetek:Halk prüszkölés és rengeteg vakaródzás
Azt szeretném megkérdezni hogy beteg-e vagy nem és ha beteg mi a betegség neve és ellenszere
Előre is kösz aki leírta,KÖSZÖNÖM!

A hörim beteg!

(Laci, 2012.06.12 09:32)

Fajta:aranyhörcsög
Nem:fiú
Kor:1,6 év
Tünetek:kevés táplálkozás,ivás,mozgás
3 napja megfázásra utaló tüneteket láttam a hörimen(prüszköl,nyitott a szája).a szüleim nem szeretnék állatorvoshoz vinni.Azt szeretném kérdezni,hogy 1-edül túlélheti a hörim?vagy biztos bele... szegény?

Mit tegyek ?

(Edi, 2012.03.08 14:31)

A hörim már rég nem jött ki a házából.Egyik nap észrevettem hogy a szeme be van gyulladva szerénynek mindig becsipásodik.Kamillával kenegetem neki.Vigyem el állatorvoshoz ? Van mivel kenjem neki légyszi segítsetek :! Előre is köszönöm.

Re: Mit tegyek ?

(nem fontos , 2012.03.31 16:17)

A horcsogomnek benot a korme es nem tudom mit kell tenni kerlek segits.
A horcsogom fule korul meg dagadt es ugy vettem eszre hogy az egesz bore is kez olyan lenni ... MIT TEGYEK? Koszonok mindent elore is.

Hallottatok már ilyenről?

(Fanni, 2012.05.30 19:07)

Sziasztok!
Van egy dzsungáriai törpehörim, nincs még egy éves sem.A napokban észrevettük,hogy kedvtelen,nem nagyon eszik, és inni sem iszik.Elvittük az állatorvoshoz,aki azt mondta,hogy begyulladt a kis szájacskája,vagy a foga.Antibiotikummal kell kezelni minden nap , egy csöppet kell tenni a nóziára.De nem tudom,hogy ez valóban beválik-e majd.Nektek nem volt még ilyen? KÉRLEK SEGÍTSETEK, ELSŐ HÖRIM, ÉS NAGYON SZERETEM!

buliboy16@freemail.hu

(Otti, 2012.05.20 22:51)

sziasztok !
nekem az aranyhörcsögöm az egyik napról a másikra meg vakult vagy nem tudom , igaz már öreg , de én két dologra gondolok , vagy öregedési vakság vagy valamiért bevan gyulladva a szeme mindkettő valami betegség miatt . Mit lehetne vele csinálni ? Légyszi segítsetek . Ketten vannak , két lány testvér de csak az egyik ilyen , egy idősek .

dani1560@citromail.hu

(dani1560, 2012.05.16 15:27)

Sziasztok a törpehörimnek van egy sebfélesége a szemén,nemtudom mi lehet a baja.LÉGYSZI segítsetek!!! SOS


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »