Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek


A megfelelő körülmények között tartott hörcsögök ritkán betegszenek meg.

Gyakori viszont a töréssel és zúzódással járó balesetek.
Figyeljünk oda, hogy talajközelben játszunk vele, mert nem érzékeli a távolságot, és leugrik a számára veszélyt rejtő magasságból is.

A kalciumhiány táplálkozási probléma, melynek következtében a csontok törékenyebbé válhatnak. Ez megelőzhető a kalcium étrend kiegészítésével, pl.: különféle vitaminos rágó, fogkoptató kövek.

Az emésztőrendszer megbetegedését hasmenés jelzi. Figyeljünk oda, hogy a megrohadt zöldségeket távolítsuk el. Mindig friss táplálékot adjunk enni.

Édességek (csoki) etetését csak mértékkel tegyük, mert könnyen fogszuvasodást okozhat. A beteg fogak miatt gyakran tályogok is kialakulhatnak a fogmederben.

A gyenge minőségű poros forgács alom fokozott vakarózást válthat ki.

A bundája jelzi egészségét, szép, sima, fényes szőr esetén nincs mitől tartani, de a hulló, fénytelen szőr valamilyen problémára enged következtetni. Ebben az esetben megpróbálkozhatunk multivitaminos készítmény adagolásával. Ha nem javul állapota, akkor mindenképpen vigyük állatorvoshoz.

Egy másik csoportja a betegségeknek genetikai eredetű, amely egyrészt a belterjes szaporulat okozója.
Hörimama hasán egy kicsi piros folt jelent meg, ami egy hónap múltán szemmel jól látható daganattá fejlődött.
Elvittük állatorvoshoz, aki miután megnézte, közölte, hogy ez bizony egy daganat és meg kell műteni, melynek ára 7-8 ezer Forint. Ezt az összeget kicsit sokalltam a höri 900 Forintos vételárához képest. Miután nem kértem a beavatkozást, a vizsgálati díjat kellet csak kifizetni, ami 800.-Forint volt.

törpehörcsög      törpehörcsög

Felkerestem egy másik állatorvost, aki az alábbiakat közölte:
Megműteni nem érdemes, mert
- a törpehörcsögnek olyan kicsi a súlya, hogy kevés az esély az altatásból való visszatérésre
- a kicsi teste miatt annyira kevés vére van, hogy a műtétnél fellépő vérveszteséget nem tudja pótolni a szervezete.
- ez egy feltehetően genetikailag öröklött elváltozás, amit, ha ki lehetne venni műtéttel, jönne, fejlődne a következő. A betegségeknél a legfontosabb, hogy kérd ki ismerőseid véleményét az általuk ismert állatorvosokról, hogy a megfelelő szakemberhez kerüljön beteg kedvenced.

Azért a 800 forintos vizsgálati díjért már igazán lehetett volna olyan jó a doktorúr, hogy elaltatja szegény hörit.

Pötyi azaz Hörimama három hónap szenvedés után elpusztult. Miki azóta alig jön elő nappal a házikóból, kevesebbet mozog, főleg csak éjszaka indul az eleségért.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

noname@noname.com

(rékuu_, 2010.10.02 16:36)

sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, a hörcsögöm még egy éves sincs, de feláll a háza tetejére kaprja a terrárium oldalát, lép egy-kéttőt, és hátraesik.. ennek az oka vmilyen daganat lehet, vagy csak az egyensúlyérzéke rossz szegénykémnek?! Segítsetek légyszíves.
Réka.

Ufikám története

(Kathy17, 2011.03.30 10:05)

Sziasztok!

Sajnos nekem elpusztult a hörim, daganatos elváltozás jelent meg a nyaka alatt. Meg lett műtve de nem tudták a daganatot teljesen eltávolitani mert ránött a nyelőcsövére. A bóditás után kezdett jobban lenni és ugy gondolta kirágja a varratot. Vissza mentünk a dokihoz és leragasztotta. Kezdett egyre jobban lenni aztán eggyik nap mire hazaértem kirágta a varratot... És egy 2-3 cmes lyuk tátongott a nyakán. Ennek ellenére tök jól érezte magát. ( szétrágott mindent a gyógyuló terráriumban...) Kivettem, ki lett fertőtlenítve neki a lyuk állatorvos által. Szinte felépült mikor találtunk még két daganatot a pofazacskója mögött és a csípőjénél. Nem nagyon zavarta, nagyon jó kedve volt... Sajnos akármennyire is takaritgattam a lyukat nyitott kapu volt a bacilusok, virusok számára. Két napja valószínüleg egy megfázás vitte el... Tanácsolom mindenkinek hogy állatkereskedésből SOHA ne vegyenek hörcsögöt, inkább válasszanak egy tenyészetet, ahol biztos nem fordul elő a beltenyésztés és egészséges hörcsögöt kapunk kézhez.

Re: Ufikám története

(rencsy, 2011.04.04 20:30)

Szia!Az én hörimnek is ez a baja,hogy egy nagy daganatg van a torka alatt,és már a szeme is nagyon csúnya de nem tudom h mit tehetek :'( nem tudnál segíteni?De van 3 hörim,ő volt az első(amelyik beteg) és minden nap sírok...nem bírnám ki ha meghalna...Szerinted van esélye?

Re: Re: Ufikám története

(Szotyi gazdija, 2012.04.16 14:17)

Az én hörcsögömnek borzasztóan fel volt dagadva a fél arca elvittem az orvoshoz, meggyógyult vagy 2 napig nem nyitotta ki a szemét és most kinyitotta és majdnem kiesik. Nem akarom hogy meghaljon Szotyi, nagyon fogok sírni és félek , hogy a többi 2 hörimmel máshogy fogok törődni.

Re: noname@noname.com

(Hanna, 2011.04.02 13:30)

Nincs semmi baja, csak a szökés az ösztöneiben van! Nekem 2 roborvszkim van és ugyanezt ugyanígy csinálja és makkegészséges :D

Re: noname@noname.com

(bianka, 2011.04.30 19:04)

forduljatok állatorvoshoz,vagy csak hivjátok telefonon .és most hogy van?

Re: noname@noname.com

(Barbiportal.lapunk.hu, 2011.10.20 17:24)

Az én hörcsögöm is szokot hasonlót csinálni, ennek az a baja hogy nem tud megfordulni. Az enyém rágja a ketrecet. Nem tudom a terráriumot miért kaparja, de az egyensúja semilyen hörinek nem jó. Nem kell különösebben aggódnod.
Üdv.

Re: noname@noname.com

(Erzsi, 2012.02.02 19:13)

Nincs semmi baja kicsit ügyetlenek minden höri ilyen nekünk már 2évesek voltak de még mindig felmásznak a rácsra és lepotyognak! Bár már az apa meghalt pár hete és most épp az anya haldoklik vigyázz rájuk és nem lesz semmi baj csak kezd magad hozzá szokatni hogy 2évnél tovább sajnos nem élnek tudom durva de ez van sajnos az én szívem is majd meg szakad értük!

tusszoges?

(Agi, 2012.04.08 10:36)

hello,sziasztok. nekem 2 szíriai aranyhörcsim van. meg csak alig 2 hónaposak. ök életem eslő hörcsögei,nagyon vigyázok rájuk. dde az egyik kb 2 napja mint tüsszög... nem tudom miért s mit tegyek? ez azt jelzi, hogy megfázott volna?

liptayferi@citromail.hu

(Feri, 2012.03.14 22:12)

a hörcsögöm még fiatal mostmult kb fél éves és azt vettem észre hogy ajobb oldali pofazacskójában mintha mindi glenne valami,persze nem mag vagy akármilyan kaja,hanem egy gumó, feltételezésem alapján valami mag szúrhatta meg ott bent neki a pofazacskó falát és ez lehet begyulladt neki,de egyáltalán nem is gennyezik ettől a szája,meg semmi ugyanugy vidám és jól érzi magát aki tudja hogy mi a baja,valamint a betegségének a meg gyógyítása az irjon minnél hamarabb az alábbi e mail címre: liptayferi@citromail.hu előre is köszönöm!

csak1 kérdésem lenne...

(klajcsi28, 2012.02.08 17:50)

Az én hörim tegnap este halt meg a kezemben, mert már nagyon beteg volt de nem tom h. mi volt a baja,egyik nap azt vettem észre mikor kivettem a ketrecéből h. nem tud nagyon járni, és a szemében a fekete pupilla helyett kék volt,elvittem állatorvoshoz és adtak neki injekciót,meg a szemébe festéket nyomtak,hogy megnézzéj hogy annak van e valami baja,azt mondta most az a legkisebb gondja,hazamentem kezdett jobban lenni,és másnap is visszamentem ugyanúgy,rá 1 hétre valami lett a szemével mintha valami daganat képződött volna rajta,2 hét múlva a másik is,és már nem is látott,rá megint 1 hétre meghalt...:(((
légyszi segítsetek hogy mi lehetett a baja, szerintem valami fertzőzés,és félek ogy a másim höri is megbetegszik.

POCOK

(tms, 2011.12.13 18:51)

sziasztok nekem is van hörim és már sok ideje nem jött ki a házából,hameg kijön akkor ugy mozog mint egy bólogtós kutya feje csak egész testében.
ha tudtok vmit ajánlani lécc mert ngyon aggodom érte

hörim szeme

(dóri, 2012.01.16 18:12)

sziasztok! Az betegség ha a hörim egyik szeme fekete a másik vörös? (a tesóm vette, kicsi kora óta ilyen)

Re: POCOK

(dóri, 2012.01.16 18:13)

szerintem vidd el állatorvoshoz.

9 éves hörcsöglány

(Elzsi , 2012.01.17 19:30)

azért nem jön ki a házából mertmár meg nőt , vagy azért mert éjjeli állatok, vagy azért mert nem játszol vele eleget

hchjdhxhfdkx

(Milla, 2011.11.24 16:10)

Nekem egy dzsungi hörcsögöm van.Nagyon aggódok érte mert vakarodzik és egyre kevesebb szőre van a fülénél és a hasánál. Ha egy hét múlva nincs jele a gyógyulásnak én elviszem az állatorvoshoz.

barbiportal.lapunk.hu, batoczkibarbi@vipmail.hu

(SOSOSOSOSOSOSOSOS, 2011.10.20 17:21)

Sziasztok!
Borzasztóan aggódom a hörim miatt! Kérem ha valaki tudja mi a baja akkor írja meg, vagy adjon tanácsot! Elvigyem orvoshoz vagy ne:
A lábán (hátsó) nincs szőr és sántít vele. Valami nagy piros púp is van rajta akkora mint a fél lába! Léci léci segítsetek!

Nem tudom h mi a baja!

(Ginger Ginessz, 2011.10.07 18:26)

Nem tudom h mi a Baja a hörimnek de sípol reggelente !!!

beteg hörcsög

(Anita, 2011.09.18 13:05)

Helló!
Egyik reggel láttam, hogy a hörcsögöm nem tudja kinyitni az egyik szemét, és a szeme körül csillog a szőre valami váladéktól. Kamillás teával kezeltük, mert az ugye az embernek is segít, és két nap múlva már szép volt a szeme, viszont van benne egy furcsa szürke folt. Ráadásul néha olyan érzésem van, mintha nem is látna egyáltalán, egyre kedvetlenebb, és egyre kevesebbet eszik. Ha valaki tudja mi baja, kérem írjon vissza! Köszönöm!

andraskoanna98@hotmail.com

(Nushey, 2011.09.01 16:05)

Két problémám is van: egy, hogy én nem tudtam, hogy nem piszkálhatom a hörit, és a három napos hörimet ki-be toszogattam, és azóta remeg folyton, és egyszer menekül a kezem elől, ha meg rájön valami, akkor folyton belékapaszkodik, mert ki szeretne szállni :( És ma észrevettünk egy tetvet a forgácsában !!! Mit tegyek?


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »