Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek


A megfelelő körülmények között tartott hörcsögök ritkán betegszenek meg.

Gyakori viszont a töréssel és zúzódással járó balesetek.
Figyeljünk oda, hogy talajközelben játszunk vele, mert nem érzékeli a távolságot, és leugrik a számára veszélyt rejtő magasságból is.

A kalciumhiány táplálkozási probléma, melynek következtében a csontok törékenyebbé válhatnak. Ez megelőzhető a kalcium étrend kiegészítésével, pl.: különféle vitaminos rágó, fogkoptató kövek.

Az emésztőrendszer megbetegedését hasmenés jelzi. Figyeljünk oda, hogy a megrohadt zöldségeket távolítsuk el. Mindig friss táplálékot adjunk enni.

Édességek (csoki) etetését csak mértékkel tegyük, mert könnyen fogszuvasodást okozhat. A beteg fogak miatt gyakran tályogok is kialakulhatnak a fogmederben.

A gyenge minőségű poros forgács alom fokozott vakarózást válthat ki.

A bundája jelzi egészségét, szép, sima, fényes szőr esetén nincs mitől tartani, de a hulló, fénytelen szőr valamilyen problémára enged következtetni. Ebben az esetben megpróbálkozhatunk multivitaminos készítmény adagolásával. Ha nem javul állapota, akkor mindenképpen vigyük állatorvoshoz.

Egy másik csoportja a betegségeknek genetikai eredetű, amely egyrészt a belterjes szaporulat okozója.
Hörimama hasán egy kicsi piros folt jelent meg, ami egy hónap múltán szemmel jól látható daganattá fejlődött.
Elvittük állatorvoshoz, aki miután megnézte, közölte, hogy ez bizony egy daganat és meg kell műteni, melynek ára 7-8 ezer Forint. Ezt az összeget kicsit sokalltam a höri 900 Forintos vételárához képest. Miután nem kértem a beavatkozást, a vizsgálati díjat kellet csak kifizetni, ami 800.-Forint volt.

törpehörcsög      törpehörcsög

Felkerestem egy másik állatorvost, aki az alábbiakat közölte:
Megműteni nem érdemes, mert
- a törpehörcsögnek olyan kicsi a súlya, hogy kevés az esély az altatásból való visszatérésre
- a kicsi teste miatt annyira kevés vére van, hogy a műtétnél fellépő vérveszteséget nem tudja pótolni a szervezete.
- ez egy feltehetően genetikailag öröklött elváltozás, amit, ha ki lehetne venni műtéttel, jönne, fejlődne a következő. A betegségeknél a legfontosabb, hogy kérd ki ismerőseid véleményét az általuk ismert állatorvosokról, hogy a megfelelő szakemberhez kerüljön beteg kedvenced.

Azért a 800 forintos vizsgálati díjért már igazán lehetett volna olyan jó a doktorúr, hogy elaltatja szegény hörit.

Pötyi azaz Hörimama három hónap szenvedés után elpusztult. Miki azóta alig jön elő nappal a házikóból, kevesebbet mozog, főleg csak éjszaka indul az eleségért.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

taci9811@freemail.hu

(Laci, 2010.12.16 17:40)

Sziasztok a fiú hörcsögöm csak tüsszög dél óta ma dél óta de a lány nem mi lehet a baj segitséget kérek!!!! ..

segitsetek

(Laura, 2010.10.30 12:33)

Hello! Segítség 2 hörcsögöm közül az egyik ,,Nelli" folyamatosan tüsszög de a másiknak semmi baja?!! most mit tegyek fogalmam sincs.. segitsetek!

(Niki, 2010.09.16 14:19)

Helló. Segítség! Az én hörim (Dzsungáriai törpe) állandóan vakaródzik. Mi "PEPE" almot használunk, és múltkor anyukám utánaolvasott a neten, és ezt kiválthatja a porosabb alom is. Mit tegyek? Most jól bespajzoltunk az alommal, vettünk 4 csomagot. Feleslegesen?! :(

samu.dalma@gmail.com

(Fanni, 2010.07.26 12:19)

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:van egy dzsungi hörim 1 éves és 5 hónapos a bal melső lába pár hónapja elkezdet megdagadni és belilult nagyon sebes és ma kétszer takaritottam mert az egész ketrec tiszta vér volt!
Mi lehet ez? Mit tudok tenni? Állatorvoshoz nem vihetem mert a szüleim nem engedik!

sz.bence92@citromail.hu

(Bencus, 2010.05.06 21:41)

Sziasztok!Lenne egy kérdésem,remélem tud nekem vki segíteni!
A 3 hónapos hörcsögömnek a hátán egy folt van.A bőre látszódik,ami gyönyörű rózsaszín és még ott található pár szál szőr.Én arra tippelnék hogy az lehet a baja hogy vettem neki egy ketrecet,amihez hozzá van építve egy mókuskerék és az meg volt olajozva hogy ne nyikorogjon.Én áttöröltem,de mégis maradt rajta.A háta másnapra fekete lett,befogta az olaj,a höri már nem hagyta magát megtörölni.....hagytam.1 héttel ezután meg kihullott a szőre,ott ahol olajos volt.de mostmár meg fölfelé a hátán,ahol szintén került rá egy csepp olaj.....azt mondta egy kedves barátom hogy nyugodjak meg,nem lesz semmi baj,egészséges mert rózsaszín a bőre.Kedve van mindenhez,eszik,fut,hiperaktív,mint mindig.Mit tudok vele csinálni,egyáltalán vissza fog nőni a szőre?És mikor?
Előre is köszönöm!Üdv.Bence

reka.delfin@freemail.hu

(réka, 2010.04.08 20:44)

Nekem is van egy dzsungim és rettenetesen félek mert a szeme mintha csippás lenne és kicsit összetapadt megmostam vízzel egy picit jobb lett kérem, valaki segítsen!!!!!!!!!

cintu797@freemail.hu

(Cinti, 2009.10.16 20:12)

Sziasztok!Megint én vagyok!Ha valaki tud tanácsot adni a hörcsögöm betegségében (amit az imént már leírtam)akkor kérem írjon az e-mail címemre!Nagyon fontos lenne!Előre is köszönöm!

balu978@gmail.com

(Balázs, 2009.10.16 13:13)

Sziasztok,
egyik dzsunginknak nyáron elkezdett ritkulni a szőre, először a nyaka alatt és a lábainál, aztán most már az egész alsó része, valamint fülei mellett, hátán is ritkább. Szép szürke volt, most kicsit sárgásabb, meg mintha kómás is lenne - persze ha feléled, akkor minden OK, tekeri a kereket is. Eszik rendesen, más jel nincs, mintha fogyott volna, a szőrhullás és a sárgulás. Lehet ez valamilyen belső szervi gond, vagy lehet atka, akármi hasonló? Lszi emailben válaszoljon, akinek van sejtése. Állatorvos sem tudott többet mondani sajnos, beecseteltük a nyakánál - csak bízom benne, hogy segít. Azért 2 kishörti össze tudott hozni még:-)

cintu797@freemail.hu

(Cinti, 2009.10.12 20:45)

Sziasztok nekem is van egy hörim és a hasán van egy nagy csupasz folt!mit tegyek ?? S.O.S

barbus

(Babee, 2009.07.02 13:43)

Katicabogar nagyon sajnálom de a lehető leggyorsabban fordulj állatorvoshoz és lehet hogy ő ad egy jó krémet vagy kicsi vitamin tablettát amit be kell neki adni de lehet hogy ez nem is olyan vészes

Barbee szerki

(Barbee, 2009.07.02 13:39)

D4nte sajnálom de ez arra utal hogy a hörid beteg ha már elmúlt egy éves akkor sajnos a rosszabik esetre is számitanunk kell nem lehet náluk kiszámítani hogy mikor következik be az a borzalmas idő amikor elpusztulnak de még kimondani is szörnyűű és elhiszem hogy emiatt te is szomi vagy mert nekem úgy halt meg hogy reggel boldogan kerekezett de d.u. amikor hazamanetem meghalt és csak 1 éves volt borzalmas

barbus

(Barbee szerki, 2009.07.02 13:35)

rita76-nak tanácsolom hogy vigye el állatorvoshoz mert lehet hogy megfázott és jobb ha az orvos megvizsgálja a pici drágát

van

(shajaieh mona, 2009.06.15 16:12)

én valamikor szogtam sajnálni a höriket mert vannak olyan hörcsögök amelyik nem egéséges

anna_5@freemail.hu

(Nana, 2009.05.16 14:12)

Tanácsot szeretnék kérni az egyik hörcsögömnek a hátán kicsit kihullott a szőr és az egyik szeme felett valami sebféleség van amit gyakran vakar de ezt leszámítva elég aktív és eszik is.Kérlek segítsetek! köszönöm

zalaegerszeg

(Anett, 2009.04.10 22:13)

Sajnálom. Az én hörcsögömön is most vettem észre hogy daganatos, szomorú vagyok mert nem valami biztató de legalább tudom mit várhatok.

katicabogar113@freemail.hu

(Katicabogar, 2009.03.17 21:06)

Nekem is van egy szép kínai csíkos hörim és rajta is kifejlődött ez a daganat. :( Elég régóta van már meg a hörcsögöm és viszonylag a daganata ellenére is eléggé jó a kedve. És nem tudom, hogy mit tegyek. Kérlek segítsetek! Nem akarom azt, hogy elveszítsem!!

Mintha tüsszögne

(D4nte, 2009.02.18 22:33)

Nekem meg az lenne a gondom, mármint a hörcsögnek, hogy egyfolytában tüsszög (legalább is olyan a hangja), kedvtelen, nincs étvágya, nem mohó, és egész nap csak alszik.

rita

(rita, 2009.01.26 20:35)

Valaki tud nekem tanácsot adni?
Félek, hogy valami történik vele.
Gyakran vakarozik és látom, hogy a hátsó lábai nehezen mozognak.
Segítségeteket előre is köszönöm

tiforita@freemail.hu

(rita76, 2009.01.26 20:27)

Üdv Mindenkinek!
Nekem egy kis segítségre lenne szükségem, az egyik hörcsögöm szörcsög, sípol és gyorsan ver a szíve.
Mit tegyek?
Friss élelmet kapnak zöldség,gyümölcs, tökmag, számukra kifejlesztett magkeverék.
Öregszik vagy a forgács a baj?! (lassan két éves)

szuperhocsog

(zsuzsa, 2009.01.11 13:14)

hat.......szegeny hori nagyon sajnalom ot.de kosszi hogy leirtad ezt mert lehet hogy az en musztikamnak is baja van vagy lesz.jobb elore tudni.kosszi


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »